Elképesztő szintre emelkedett a gázár Európában: október óta nem volt ilyen

Elképesztő szintre emelkedett a gázár Európában: október óta nem volt ilyen

MTI
Október óta legmagasabb szintre emelkedett az európai gázár hétfőn reggel arra a hírre, hogy leállt a gáztovábbítás a Lengyelországon és Fehéroroszországon áthaladó, kétezer kilométer hosszú Jamal-Európa gázvezetéken Németország felé.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A vezetéken ellentétes irányú gázszállítás indult el Lengyelország felé, azaz a földgáz most nyugatról keletre áramlik. A gázszállítás iránya attól függ, hogy a rendszert működtető cég melyik irányú gáztovábbításra kap nagyobb megrendelést. A legnagyobb európai gáztőzsde, a holland TTF legközelebbi, januári határidős jegyzésében a keddi kereskedés kezdetén 154,35 eurón jegyeztek 1 megawattórát. Ez ezer köbméterenként 1800 dollárnak felel meg, ami október eleje óta a legmagasabb ár. Oroszország biztosítja Európa gázszükségletének egyharmadát, és kínálata kulcsfontosságú, amikor a háztartásokat és a vállalatokat egyaránt keményen sújtja a szabadpiaci gázárak meredek emelkedése. A messze legnagyobb orosz gáztermelő Gazprom előrejelzése szerint idei termelése várhatóan 55 milliárd köbméterrel nő a tavalyihoz képest, meghaladja az 510 milliárd köbmétert, ami 10 éves csúcs.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?