Fontos kijelentést tett Csányi Sándor: ez rengeteg magyart érinthet

Fontos kijelentést tett Csányi Sándor: ez rengeteg magyart érinthet

MTI
Az energia-, és takarmányárak növekedése már most komolyan befolyásolja az agrárvállalkozások jövedelmezőségét, az orosz-ukrán konfliktus, a magas infláció hatásai pedig további nehézségeket jelentenek - emelte ki az OTP Agrár Gálán, a hitelintézet Agrárágazati Igazgatóságának partnerrendezvényén Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója. Nagy István agrárminiszter az eseményen kiemelte, az elmúlt hónapok történései megerősítik, hogy az agrárium a magyar gazdasági és társadalmi stabilitás meghatározó támasza.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A befektetés a magyar agráriumba minden eddiginél magasabb megtérülést ígér, hiszen nyilvánvalóvá vált, hogy az élelmiszerellátás, illetve az élelmezési önrendelkezés "biztonságpolitikai dimenziót hordoz" - hangsúlyozta a miniszter. A kormányzat elkötelezettsége erős a vidék gazdasági gerincét jelentő mezőgazdaság fejlesztése iránt - hangsúlyozta.
Emlékeztetett arra, hogy "példátlan összeget", összesen 4265 milliárd forintot használ fel az ország vidékfejlesztésre a 80 százalékos nemzeti kiegészítő forrással együtt a Megújuló vidék, megújuló agrárium programon keresztül. Azt tervezik, hogy a források több mint felét technológiai modernizációra fordítsák 2027-ig - fűzte hozzá. Élelmiszeripari fejlesztésekre 450 milliárd forintot, az állattartás megújítására 280 milliárd forintot, a kertészet fejlesztésére 180 milliárd forintot, a mezőgazdaság többi üzemfejlesztésére 260 milliárd forintot és újabb termelői öntözési beruházásokra 100 milliárd forintot terveznek elkölteni a jövőben - ismertette a miniszter.

Nagy István beszélt arról is, hogy a szektor jövője szempontjából kulcsszerepe van a 2023 utáni KAP Stratégiai Terv elfogadtatásának az Európai Bizottsággal. Ez az idei év legfontosabb feladata a háború okozta válságkezelés mellett - tette hozzá.

Azok a vállalkozások, amelyek jól gazdálkodtak, a fejlesztéseket hatékonyan valósították meg, könnyebben elviselik a jelenlegi kihívásokat. Jelenleg is rendelkezésre állnak hitelforrások, az OTP Bank tovább folytatja a normatív támogatások előfinanszírozását, ezekből jelenleg 35 féle áll rendelkezésre. Nagyon fontos, hogy a Magyar Nemzeti Bank az OTP Bank zöldhitel keretrendszerét fogadta el először, a feltételek teljesülése esetén ennek segítségével a vállalkozások kedvezőbb kondíciókkal juthatnak forráshoz. A környezetvédelemi szempontok fokozottabb figyelembevétele, az innovatív technológiák alkalmazása szükséges ahhoz, hogy a jövő kihívásaival sikeresen tudjon szembenézni az ágazat

 - mondta felszólalásában Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója. A rendezvényen rámutatott: az év elején úgy tűnt, hogy idén akár 600 milliárd forint is lehet a pénzintézet eredménye, ezt azonban a háború hatására nem fogják elérni. A banknak Oroszországban és Ukrajnában is vannak érdekeltségei, ennek ellenére stabilan működik - mondta. Hozzátette: a 70 milliárd eurós mérlegfőösszeg mindössze 6-7 százaléka orosz hátterű, a profit 15 százaléka ugyanakkor ott termelődik. Csányi Sándor rámutatott arra, hogy az "olcsó pénz időszaka" lejárt, a kamatok akár 7 százalékig is emelkedhetnek, az infláció pedig közben "elszabadult", a 2-4 százalék közötti tartomány elérése már csak 2024-re várható. A jó hír az, hogy közben van hitel, folytatják a gazdaság finanszírozását - tette hozzá.

Forrás: MTI/Soós Lajos

Felidézte, hogy idén a tavalyi 7,1 százalékos növekedés után már csak 3,5 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság, továbbá a költségvetés hiánya is magasabb lehet a vártnál, miközben a fizetési mérleg hiánya 8 százalék körül alakulhat. A romló makrogazdasági számok hátteréről beszélve a magyar energiaszámlát, továbbá az autóipar "döcögését" említette meg. A magas energiaárak várhatóan hosszabb távon fennmaradnak, "nincs más, alkalmazkodni kell", "a rezsicsökkentés nem jó", a lakosságnak és a vállalkozásoknak is érezniük kell a terheket, hogy spóroljanak - mondta Csányi Sándor.

Az OTP elnök-vezérigazgatója szerint a 4,9 százalékos hiány eléréséhez uniós megállapodással 500 milliárd forintos, anélkül 1700 milliárd forintos kiigazításra van szükség. Úgy vélte, ha Magyarország sikeresen megállapodik az unióval és a háborút is lezárják a felek, akkor gyors kilábalás várható, akárcsak a járvány után.

A rendezvényen öt kategóriában díjazták az agrárszektor vállalkozásait. A növénytermesztés kategóriában a MENTÉSZ Zrt. mezőtúri gabonaféléket termesztő vállalkozás, az állattenyésztők közül a Bold Agro Kft. derecskei sertéstenyésztő, a kertészet területén a hódmezővásárhelyi Hódkertész Kft. üvegházi zöldségtermesztő, az élelmiszeripar területén a csaknem 300 mintabolttal kapcsolatban álló Lipóti Pékség részesült elismerésben. A karcagi Agrosprint Zrt. zöldég- és gyümölcsfeldolgozó nemzetközi tevékenysége miatt kapott díjat az eseményen.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?