Itt vannak a friss számok: durván drágulnak ezek a termékek a mezőgazdaságban

Itt vannak a friss számok: durván drágulnak ezek a termékek a mezőgazdaságban

MTI
Rendkívüli áremelkedések történtek a magyar mezőgazdaságban az elmúlt időszakban. Amíg 2020-ban a januártól novemberig tartó időszakban még csak közel 8 százalékkal drágultak a mezőgazdasági termékek az előző év azonos időszakához képest, ez 2021-ben már több mint 18 százalékos áremelkedés volt, sőt, az árak növekedése 2022-ben már megközelítette az 50 százalékot.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 2020-as években egyre jelentősebb drágulás volt megfigyelhető a mezőgazdasági termékek árában. Ha megvizsgáljuk az elmúlt néhány év január-november közötti időszakát, azt láthatjuk, hogy a mezőgazdasági árak az előző évi szinthez képest folyamatosan, mind nagyobb és nagyobb mértékben növekedtek - derült ki a KSH, az MTVA Sajtóarchívuma és az MTI legfrissebb grafikonjából.

2020-ban a januártól novemberig tartó időszak során a növénytermesztési és kertészeti termékek árai összesen 10,9%-kal növekedtek az előző év azonos időszakához képest. Ez a növekedés 2021-ben már 27,1%-os volt, 2022-ben pedig szabályosan megugrottak az árak. A tavalyi évben ugyanis 52,1%-os volt a növénytermesztési és kertészeti termékek drágulása a 2021-es szinthez képest.

Sokkal látványosabb áremelkedés látható az élő állatok és állati termékek terén. Amíg 2020-ban az előző évhez képest mindössze 2,4%-os volt az árak növekedése, 2021-ben pedig ehhez képest további 3,3%-kal drágultak meg a termékek, 2022-ben kilőttek az árak. Tavaly az egy évvel korábbi szinthez képest 43,4%-os áremelkedést regisztráltak Magyarországon.

A mezőgazdasági árak alakulása Magyarországon 2020-2022 között (Forrás: KSH/MTVA Sajtóarchívum/MTI)
A mezőgazdasági árak alakulása Magyarországon 2020-2022 között (Forrás: KSH/MTVA Sajtóarchívum/MTI)

Ha a mezőgazdasági termékeket összességükben nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy a 2020-as év január-novemberében 7,7%-kal nőttek meg az árak, egy évvel később, 2021-ben az az áremelkedés azonban már 18,7%-os volt. Az igazi nagy ugrás itt is a tavalyi év során történt, amikor a mezőgazdasági termékek mintegy 49,4%-kal kerültek többe a vizsgált időszakban, mint az előző évben ugyanekkor.

Az egyes termékek áremelkedései mögött bonyolult, többrétű folyamatok húzódnak meg, mint például a műtrágyák és inputanyagok drágulásai, a növényvédő szerek uniós kivonásai, vagy éppen az időjárás okozta kihívások. Állattartói oldalról pedig a takarmányok és más inputanyagok árának megugrását, illetve az Európai Unióban egyre hangosabbá váló, az állattartás és a húsfogyasztás radikális csökkentését követelő csoportok hatását kell megemlíteni. 2020-2021 között a koronavírus közvetett és közvetlen hatásai voltak ugyancsak jelentősek, a 2022-es évet pedig alapjaiban határozta meg az aszály és az orosz-ukrán háború. Ez utóbbi közvetlenül hatott az energiaárakra, valamint a műtrágyák áraira is, lévén egészen sokáig komoly bizonytalanság volt azt illetően, hogy lesz-e elegendő műtrágya a 2023-as évre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?