Elegük van a lengyel gazdáknak, kemény tüntetésbe kezdtek

Elegük van a lengyel gazdáknak, kemény tüntetésbe kezdtek

MTI
Negyvennyolc órásnak bejelentett ülősztrájkot kezdtek szerdán az agrárminisztérium varsói székházában a lengyel gazdaszervezetek képviselői. A tüntetők azt akarják, hogy követeléseikről személyesen Donald Tusk kormányfővel tárgyalhassanak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tiltakozók a Czeslaw Siekerski mezőgazdasági miniszterrel kedd este folytatott megbeszélés után döntöttek úgy, hogy nem hagyják el a székházat - közölte szerda reggel a Radio Wnetnek nyilatkozva Tomasz Obszanski, a legnagyobb szakszervezet, a Szolidaritás agrártagozatának (SRI) elnöke. Mint Obszanski beszámolt róla, a tárgyalásokra Siekierski hívta meg a gazdákat azzal kapcsolatban, hogy március 20-án a kelet-lengyelországi Rzeszówban a miniszter előzetes megállapodást írt alá több agrárszervezet képviselőivel azokról a lépésekről, amelyeket a kormány a mezőgazdaságot érő problémák megoldása érdekében tenne. Az egyik lépés az lenne, hogy leállítanák a korábban behozatali embargó alá került ukrán termékek lengyelországi tranzitját is. A megállapodás az eladott lengyel gabona után fizetendő állami támogatásról is szólt, valamint az európai uniós zöld megállapodás módosítását illető lengyel követelésekről.

EZ IS ÉRDEKELHET

A keddi megbeszélés során viszont kiderült, hogy a rzeszówi megállapodás teljesítése érdekében a kormányoldal "nem tett semmit. Nincs tranzitleállítás, nincs gabonatámogatás, igazából semmi sincs, csak káosz

- fogalmazott Obszanski. 

Úgy látta: Siekierski a kormányon belül "magára maradt", nem rendelkezik olyan hatáskörrel és olyan eszközökkel, amelyek lehetővé tennék a problémák megoldását. A gazdák ezért konkrét döntések meghozatalára és Donald Tusk kormányfőre várnak a minisztériumban - erősítette meg a SRI elnöke.  Malgorzata Ksiazyk, az agrárügyi tárca szóvivője a PAP hírügynökségnek megerősítette: továbbra is a minisztérium épületében vannak az ülősztrájk résztvevői, de "jelenleg semmilyen hivatalos tárgyalás nem folyik velük". A mezőgazdasági tárca kedd esti közleménye szerint a rzeszówi megállapodás foglaltak "jelentős része" megvalósult, egy sor lépés viszont tárcaközi egyeztetést és egyéb eljárást igényel, ami lassítja az ígéretek teljesítését. A lengyel gazdák február eleje óta folytatnak a közutak és az ukrajnai határátkelők blokádjaival is járó országos tiltakozást az Európai Unió zöld megállapodása és az ukrán mezőgazdasági termékek behozatala miatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?