Vízmegkötés vagy talajjavítás nitrogénműtrágyával? Az IKR Agrár tápanyagaival előny az állandó változás!

Vízmegkötés vagy talajjavítás nitrogénműtrágyával? Az IKR Agrár tápanyagaival előny az állandó változás! (x)

PR
Mai ésszel szinte felfoghatatlan, de ha a 80-as évek végén a repce termesztésénél csapjuk fel a tankönyvet, ott 20 kg-os vetési norma mellett azt találjuk, hogy gyomirtást nem igényel, tápanyagigénye pedig mérsékelt. Mindez csak egy kiragadott példa, de jól mutatja az állandó változást az ágazatban, ami különösen érződik a növények fejlődését alapvetően meghatározó tápanyag-utánpótlásban is. Dacára egyre gyorsuló klímaváltozásnak, háború miatt dráguló inputanyagoknak, az IKR Agrár Kft. tápanyagokkal foglalkozó szakemberei vallják, van megoldás, csak helyes szemlélet kell hozzá a termékfejlesztésben.

Skriba Lajost, az IKR Agrár Kft. sárvári műtrágyaüzemének és Tóth Józsefet, a cég nagyigmándi műtrágyaüzemének igazgatóit kérdeztük, miként írták újra az évek során a műtrágyapiacot az igényekhez fejlesztett műtrágyák.

Illetve röviden bemutatunk két úttörő tápanyagújdonságot is:

  • A DusLASt, amely új nitrogénműtrágya plusz talajjavító hatással,
  • és a Zenfert műtrágyát, ami vízmegkötő anyagával nemcsak táplál, de mérsékli az aszály okozta kárt is
  • .

 

A nyereséges tápanyag-utánpótláshoz állandó változáson és a komplex szolgáltatói háttéren át vezet az út

 

Az IKR Agrár Kft. termésnövelő anyagai ugyan mindig a jelen kihívásaira válaszolva születnek, de hatékonyságukat ma is annak a „sikerreceptnek” köszönhetik, aminek hozadékaként több mint fél évszázada ismeri mindenki Bábolnát a magyar agráriumban.

A magyar agrárium számára hatalmas előny, hogy az IKR mindig komplex rendszereket fejlesztett a gazdálkodóknak, ahelyett, hogy egy-egy részterületre koncentrált volna. A tápanyagok mellett foglalkozunk terménnyel, vetőmaggal, növényvédőszerrel, műtrágyával, talajvizsgálattal, ráadásul a csomagban ott van az azok hatékony felhasználását segítő szakmai tudás is szaktanácsadás formájában. Ez tükröződik az országszerte megtalálható 10 műtrágyaüzemünk működésében is. Az üzemek ugyanis támogató környezetet is jelentenek, a termelők ott nyugodtan végig gondolhatják stratégiájukat. Folyamatos a párbeszéd, ha valamin változtatnának, vagy úgy érzik, nagyobb termést is elérhetnének az adott körülmények között, akkor javaslatot teszünk az ideális technológiára. Különböző talajokhoz, eltérőgazdálkodási módszerekhez mindig van megfelelő megoldásunk” - mondja Skriba Lajos az IKR Agrár Kft. tápanyagait meghatározó fejlesztésekről.

A mostani nehéz időszak dacára gazdaságmérettől függetlenül bővülő partnerkör azt is jelzi, hogy a saját gyártás mellett a gazdák a rugalmas, gyors kiszolgálást is értékelik – fűzi hozzá mindehhez Tóth József.

Az IKR Agrár Kft. logisztikájának, jó szervezeti felépítésnek és az adminisztrációjának köszönhetően az azonnali igényeket is képesek vagyunk kiszolgálni, illetve kezelni tudjuk, hogy ma egyre több kisgazda keres minket közvetlenül. Az inputanyagok drágulása miatt ugyanis ma olyan helyről vásárolna mindenki, ahol minél kevesebb közvetítő kezén halad át a termék. Velünk nem probléma, hogy a mezőgazdaság egy olyan világ, hogy tényleg csak a változás állandó. Jómagam 1988-ban, egyetemi tanulmányaim után csatlakoztam az IKR-hez, 2006 januárjától irányítom a helyi műtrágyaüzemet. Az átalakulás ütemének megértéséhez elég csak megnézni, mi változott például a repce termesztésében. 1988-ban még 20 kg-os vetési normáról tanultunk, olyan gondolatok mellett, hogy nem kell az állományt gyomirtani, a tápanyagigénye pedig alacsony. A norma azóta 2 kg-ra mérséklődött, a növényt pedig a legtápanyagigényesebb kultúrák között tartják számon. Az IKR Agrár Kft. előnye, hogy nemcsak lépést tartott a változásokkal, de megelőzte azokat a tápanyagok terén is.”

 

Hogyan igaz az IKR Agrárral a mondás: hatékonyabb és megfelelő műtrágyából a kevesebb is több plusz termést ér, ha jobban hasznosul?

 

1., Folyamatosan javítják a gyártási és alapanyagminőséget, keresik a növény igényeinek legmegfelelőbb hatóanyagarányt és az elsők között ültetik át a műtrágyaújdonságokat nagyüzemi környezetbe

Bevezetésük ugyan az 1980-as évekig nyúlik vissza, azonban a hagyományos MAP, DAP, MAS, kálisó tápanyagoknál modernebb szuszpenziós műtrágyák a mai napig hatékonyak maradtak. Tóth József szerint ezek jól példázzák, hogy az átgondolt fejlesztés megtérül a piacon.

Szuszpenziós tápanyagkoncentrátumaink Komplexol név alatt nem véletlenül vannak gyártásban és használatban a mai napig. Előnyük, hogy számos egyedi összetételt kínáltak, amivel eltérő talajokhoz, különböző gazdálkodási módszerekhez célzottan lehetett kiválasztani a megfelelő megoldást. Ezeknek a túltelített oldatoknak a kijuttatásához, ahol a hatóanyagok részben oldott, részben kolloid, illetve mikroszemcseként szuszpendált, lebegő állapotban vannak jelen, a szükséges logisztikai háttér kevésbé adott, mint megalkotásukkor. Azonban ahol ez adott, ott eredményesen alkalmazható tápanyagok, amelyek a korszak nagy újdonságát jelentették, így az IKR Agrár elődjei révén élen járt fejlesztésükben.”

Tóth József szerint a műtrágyafejlesztés cégen belüli erősségének számít, nemcsak a formulák, de a termékek minőségének javítása is tradíció a vállalatnál. Ennek köszönhetően elmondható, egyedülálló módon az utóbbi években is sorra mutatkoznak be az újabb fejlesztésű műtrágyái.

Minőség terén mindig élen jártunk a műtrágyagyártásban, az elsők között vezettük be a melegen granulált termékek forgalmazását, a kompaktált tápanyagok helyett. Hasonlóképpen az elsők között kezdtünk kiváló vízoldékonyságú szerves foszfort alkalmazni a régi szuperfoszfát és ásványi foszfor formák helyett.”

2., Növényspecifikus összetétellel elérhető műtrágyákkal célzottan a termésért dolgozhatnak a termelők a talaj tápanyagkészletének töltése helyett

Önmagában a műtrágyatermékek egy-egy tulajdonságának javítása vagy megreformálása is hatalmas előnyt jelentett a gazdáknak. Az IKR Agrárnál azonban továbbléptek ennél, legyen szó szilárd vagy folyékony műtrágyáról, komplett saját termékvonalakat hoztak létre, ahol a kulcsszót a növényspecifikus tápanyag-összetétel jelentette. Ezek a termékek ugyanis egyszerre orvosolják a termelők két égető problémáját is: kedvezőtlen időjárásban is veszteségek nélkül táplálják a növényeket, plusz célzott tápanyag-utánpótlással érnek el plusztermést, a talajok általános és egyre költségesebb tápanyagfeltöltése helyett.

„A Peremartonban gyártott Hunfert műtrágyák közül az olyan klasszikusok is töretlenül népszerűek, mint a Hunfert NPK 8-20-28 + 2 SO3, 3 CaO, 2MgO vagy a Hunfert NPK 8-24-24 + 4 SO3, 3 CaO, 2 MgO. Azonban oka van, hogy a lefontosabb sikertermékeinket a növények specifikus tápanyagszükségletéhez igazított tápanyagaink, starter műtrágyáink jelentik.”

Skriba Lajos három húzóterméket emel ki:

a.  A rekord kukoricatermések motorjaként megalkotott Corn Starter Plus starter műtrágyát. Ennek összetétele: NPK 15-20-10 + 3% magnézium, 4% kalcium, 10% kén, 1% cink, 0,05% bór, amely nemcsak a lendületes gyökérfejlődést garantálja, de az ideális cinkarány kiváló a virágzás és megtermékenyülés támogatásához a bórtartalom társaságában.

b.  A napraforgóban a telt tányérokhoz és magas olajtartalomhoz megalkotott HeliAktiv startert. Ez 9 tápelem összhangjával kirobbanó kezdeti fejlődést biztosít, kéntartalma az olajszintézist támogatja, plusz tartalmaz immunizáló tápelemeket, bórt és a talajjavításhoz kalciumot is. Összetétele 13% nitrogéntartalom, 9% foszfor, 10% kálium, 2,5% magnézium, 12% kalcium, 14% kén, plusz (vas, mangán, bór) mikroelemcsomag.

c.  Az igazi jolly jokert, mely bizonyos esetben alap, fej, starter trágya tulajdonságait is magában hordozza a Hunfert NPS ImmunMAX startert (NPS 20-10-27). Ez a kénes műtrágya magas, 20%-os nitrogéntartalom mellett (amelynek 25%-a a növények számára azonnal felvehető nitrátforma) magas foszfor- és kénkiegészítéssel, illetve az ellenálló képességet növelő mikroelemcsomaggal is rendelkezik.

„A gazdálkodók mindig számolnak, és nem lepődnek meg, ha azt mondom, a kedvezőtlen gazdasági-piaci helyzetben talajainkat ma általában feltölteni tápanyagokkal felelőtlenség. Minőségi szemléletnek kell érvényesülnie a növények igényeire szabott táplálással, mert végül ez növeli a nyereséget a nagyobb termés mellett a jobb minőségű és magasabb áron értékesített áruval.”

3., Szabályozott és retard hatású tápanyagokkal kevesebb munkamenettel -a környezet kímélése mellett - is elérhető a plusz termés.

A gazdák eredményei akkor is javíthatók, ha a plusztermést érő tápanyagok kevesebb kijuttatás mellett maradnak felvehetőek a teljes tenyészidőszakban. Ezen a téren az IKR Agrár Kft. szakemberei egyöntetűen az inhibitoros kénes műtrágyákat emelik ki az IKR Agrár Kft. kínálatából.

„Nem dicsekvésnek szánom, de Vas vármegye általában kimagaslóan teljesít az országos termésátlagok terén. Tavaly búzában és tavaszi árpában első helyen zártunk, őszi árpában és szójában második helyen, tehát itt igen komoly verseny és lehetőségek rejlenek a jól végzett munkában. A hatékonyságnöveléshez pedig a szabályozott tápanyag-leadású ként is tartalmazó nitrogénműtrágyáknál nem kell jobb eszköz. Sokáig ilyen téren a DASA (26% nitrogén, 13% kén) volt a meghatározó, de ma már a StabileNS és az Ensin (26% nitrogén és 13% SO3 tartalommal) azok, amelyek kimagaslanak a mezőnyből. Ezek retard hatású kénes műtrágyák, amelyekben lassítják a nitrogén-hatóanyag kiáramlását, így egyetlen kijuttatással, alacsonyabb dózisban alkalmazva is hiánytalanul táplálják a növényeket 10-12 hétig, ami növeli a hatékonyságot. A nitrogén mellett tartalmaznak ként is, ami nélkül a kijuttatott nitrogén egy része nem hasznosulna, másrészt kén nélkül nincs jó fehérjeképzés és minőségi termés sem. Olyan jól működik, hogy bár eredetileg gabonákba, repcékbe javasoltuk ezeket a műtrágyákat, mára a kukoricában is elterjedt az alkalmazásuk. A kénes, inhibitoros nitrogén kijuttatása sarabolás idején ugyanis tovább zölden tartja az állományt.” – mondja Tóth József.

4., A legújabb fejlesztésekkel ma már talajjavítással vagy vízmegkötéssel kombinálhatjuk a nitrogénműtrágyázást

A műtrágyák fejlesztése napjainkban is folyamatos. Ennek köszönhetően érkeznek az IKR Agrár Kft. cégcsoportjába tartozó gyárakból olyan újdonságok, amelyek a nitrogénpótlást a vízmegtartással vagy épp a talajjavítással ötvözik.

    • A talajjavítást a hatékony nitrogénműtrágyázással egyesíti a Duslóból érkező DusLAS, amely 24% nitrogénhatóanyaga mellett 11% kalcium-oxidot és 15% kéntartalmat is kombinál. Ideális nitrogénműtrágya a Vas vármegyéhez hasonlóan savanyú talajokkal bíró területeken, ahol az első kísérletek láttán dicsérik az újdonságot a termelők.
    • A vízmegtartást a nitrogénműtrágyázással az új Zenfert műtrágya egyesíti, amelyben a kiegyensúlyozott nitrát és ammónia formájú nitrogén-hatóanyagot (12-12%) jelentős mennyiségű zeolit ásványi anyaggal egészítik ki. A zeolit pufferként magába szívja és megtartja a nedvességet, a jobb vízgazdálkodásnak hála az állományokat kevésbé viseli meg a csapadék nélküli időszak. A zeolit továbbá a foszfor- és nitrogén-felhasználás hatékonyságát is javítja, plusz szabályozza a nitrifikációt is, ezzel növelve a nitrogénműtrágya hatástartamát.

„Ez egy teljesen új tápanyag a piacon, most keressük az első partnereket, akik tesztelnék a képességeit. A fenti kedvező hatásokon túl a zeolit megköti a talajban található nehézfémeket is, így nem lepne meg, ha az elkövetkezendő évek egyik slágertermékévé válna” – hangsúlyozza Tóth József.

Újító műtrágyatechnológiával a szép termés extrém évben is fenntartható: bízza a feladatot az IKR Agrár tápanyagaira!

www.ikragrar.hu

www.ikragrar.hu/kapcsolat

(x)

Címlapkép forrása: Egyéb
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?