Hatalmas károkat okoz a sertéspestis! Több tízezer állatot kell megsemmisíteni Romániában

MTI
Csaknem 45 ezer beteg háziállatot semmisítenek meg Romániában egy kereskedelmi farmon, ahol a napokban megjelent az afrikai sertéspestis (ASP). A hatóságok keresik a fertőzés forrását, az országban ugyanis most először nem a háztartásokban bukkant fel a betegség. Magyarországon április végén találták meg az első ASP-vel fertőzött vaddisznót, azóta azonban már több pestises egyedet is azonosítottak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Most először egy kereskedelmi farmon ütötte fel a fejét az afrikai sertéspestis járvány Romániában egy Tulcea megyei kereskedelmi farmon. A hatóságok egyelőre keresik a fertőzés forrását, addig azonban mintegy 45 ezer sertést semmisítenek meg a farmon. Az állatokat négy mobil tetemégetőben pusztítják el, amelyeket a dél-kelet-romániai Tulcea megye hatóságai Temes megyétől kaptak kölcsön.

Június 21-én a Tulcea megyei prefektus bejelentette, hogy a Duna-delta környékén is megjelent az afrikai sertéspestis, amely mintegy 500 állatot fertőzött meg. Szintén júniusban az ukrán hatóságok jelezték, hogy a román-ukrán határ közelében a kórokozó által megfertőzött állatokat találtak. Románia nem csak északon, hanem a dél-keleti Tulcea megyénél is szomszédos Ukrajnával. Tulcea megyében már 15 gócpontot azonosítottak, június végén pedig az észak-bulgáriai Dobrics megyében rendelték el a vaddisznók tömeges kilövését. Az emberekre ártalmatlan vírus Romániában először tavaly, a román-magyar határ közelében levő Szatmárnémeti város szélén jelent meg egy háztáji gazdaságban.

Ahogy azt agrárszektor.hu már korábban megírta, április 21-én Heves megyében bukkantak az első ASP-vel fertőzött vaddisznóra Magyarországon. A betegség ugyan emberre nem veszélyes, a vírus azonban súlyos gazdasági károkat okozhat.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06