Ezek az állatok dollármilliókat érhetnek, mégis mindenki elhanyagolja őket

Ezek az állatok dollármilliókat érhetnek, mégis mindenki elhanyagolja őket

MTI
Tudósok szerint kevéssé ismert állatokkal, például a pápaszemes medvével vagy a kígyászkeselyűvel is kampányolni kell a jövőben ahhoz, hogy a lehető legtöbb pénz gyűljön össze a kihalás fenyegette fajok védelmére.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az adománygyűjtő kampányok arcai jelenleg főleg olyan "cuki" állatok - például a tigrisek vagy az elefántok -, amelyeket kedvelnek a tömegek, a The Nature Conservancy civil természetvédelmi szervezet szerint azonban eközben elhanyagolnak más olyan fajokat, amelyeknek ugyancsak szükségük lenne a védelemre. Az emblémaállatok szerepeltetése jó módja "a szívek és lelkek megnyerésének". A közelmúlt ausztráliai erdőtüzeiben megsérült koalák szívszorító látványa dollármilliókat segített összegyűjteni, mert "mindenkinek, aki ezeket a képeket látja, megszakad a szíve" - idézte a BBC Jennifer McGowant, az ausztráliai Macquarie Egyetem kutatóját. 

A The Nature Conservancy szerint tudományosabban kellene kiválasztani az adományvonzó fajokat, és nem csak azokra az állatokra kellene koncentrálni, amelyek "cukinak" számítanak a nagyközönség szemében. A zöldszervezet ezért több száz emlős-, madár- és hüllőfajt azonosított a természetvédelmi erőfeszítések lehetséges jövőbeni emblémáiként.

A Nature Communications című szaklapban publikált tanulmányban olyan állatok szerepelnek, mint például a vörösfülű cerkóf, az Andok erdeiben élő pápaszemes medve, a takin, egy Ázsiában előforduló kecskeféle, nemének egyetlen tagja, a fossza - egy cibetmacskaféle Madagaszkárról -, a Délkelet-Ázsiában honos orrszarvú madár, a kelet-afrikai szavannákon élő kígyászkeselyű, a mexikói vagy az amerikai sivatagokban előforduló gila, más néven viperagyík. A kutatók szerint ezek is megnyerő állatok, gyakran mégis figyelmen kívül hagyják őket más, ikonikusabb fajok miatt. 

Egy kormányközi tudományos testület tavalyi megállapítása szerint egymillió állat- és növényfajt fenyeget a kihalás veszélye. Friss becslések szerint évente legalább 100 milliárd dollárra van szükség az élővilág sokszínűségének megőrzésére vonatkozó globális célok eléréséhez. A kutatók szerint szükség van minden fillérre, ezért egyetlen lehetséges, a közönségre hatást gyakorló fajt sem szabad kihagyni az adománygyűjtésből.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06