Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Amerikai és kanadai egyetemek kutatói hét fontos gyümölcs és zöldségféle, valamint csonthéjas termést vizsgáltak meg, amelyeknek szükségük van a vadméhek vagy háziméhek beporzására, akár oly módon is, hogy helybe viszik a beporzáshoz a bérelhető méhekkel teli kaptárakat. Miközben a háziméheket tekintik hagyományosan a gazdaságilag leghasznosabb beporzóknak az Egyesült Államokban, a tanulmány megállapította, hogy a vadméhek a korábban gondoltnál jóval nagyobb szerepet töltenek be még a kiemelt mezőgazdasági területeken is, írta meg a Magyar Nemzet.
A tanulmány szerzői rámutattak, hogy kutatásuk szerint a beporzók számának csökkenése mérhetően jelentkezik minden általuk vizsgált termés csökkenésében. Egyúttal azt is kiemelték, hogy a nagy mezőgazdasági területeken a vad fajok alapvető szerepet töltenek be a beporzásban.
A kutatók 131 amerikai és kanadai farmról gyűjtöttek adatokat: megvizsgálták a különböző fajtájú méhek előfordulását és vizsgálták a beporzás hatékonyságát is. Ezek alapján becsülték fel, hogy országosan évente a termény mekkora értékének előállításában játszanak szerepet a vad beporzó rovarok, és eszerint ez több mint másfél milliárd dollárnyi termény lehet, míg a háziméhek 6,4 milliárd dollár (1895 milliárd forint) értékű termény előállítását segítik elő.
A kutatásban vizsgált hat termény a tök, az alma, a cseresznye, a meggy, az áfonya és a görögdinnye volt. Mint kiderült, a vadméhek átlagosan több virágport tudtak szétszórni egy-egy virágból, mint a háziméhek. Az egyetlen kivételt a kaliforniai mandulatermelő területek jelentették, amelyeken gyakran egyáltalán nem volt jele a vadméhek jelenlétének.
A Proceedings of the Royal Society B folyóiratban publikált tanulmány szerint a vizsgált hét terményből ötnél kimutatható volt, hogy a beporzók hiánya miatt kevesebb lett a termés. A kutatók kiemelték, hogy a mezőgazdasági vállalatok hiába invesztálnak a gyomirtószerekbe vagy trágyákba anélkül, hogy foglalkoznának a beporzók számának hanyatlásával.
A rovarok a világ legfontosabb beporzói, az ENSZ adatai szerint 115 globális élelmiszer-növény - köztük a kakaó, a kávé, a mandula és a cseresznyefélék - 75%-ának termése függ a rovarok beporzásától. Egy nagyszabású tanulmányban tavaly a tudósok felhívták rá a figyelmet arra, hogy a világ rovarpopulációjának csaknem a fele hanyatlik, és a század végére számuk harmadával csökkenhet. Regionálisan világszerte minden hatodik méhfaj kihalt. Ennek fő oka az élőhelyvesztés és a gyomirtók használata.