Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!
A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Az étrend-kiegészítők célellenőrzésekor a boltok polcain elérhető 92 terméket vizsgálták. A testtömeg-csökkentők, potencianövelők, vitaminok, halolajok, proteinek több mint 61 százaléka bizonyult problémásnak - áll a Laboratorium.hu közleményében. A talált hiányosságok 39 százaléka minőségi-, illetve összetételbeli-, 9 százaléka élelmiszer-biztonsági-, 71 százaléka jelölési probléma volt. Az internetes ellenőrzés során rendelt termékek 87 százalékánál találtak nem-megfelelőséget az ellenőrök.
A közlemény szerint a potencianövelők, fogyást segítő anyagok nagy mértékben nem feleltek meg az elvárásoknak. 87 százalékuknál jelölési hibát találtak, 26 százalékuknál jelölési hiba és biztonsági probléma merült fel. Sokban gyógyszerhatóanyagokat találtak, ami tiltott, de jellemzőek voltak a fordítási hibák is. Akadt olyan C-vitamin, amely egyáltalán nem tartalmazott aszkorbinsavat.
Évente 1000-2000 új étrend-kiegészítő jelenik meg a piacon, azonban ezeknek csaknem a fele nem felel meg az előírásoknak. Gyanút kelthetnek többek között a túl sokat ígérő üzenetek, a nagyon drága ár (különösen kis kiszerelésnél), és az OÉTI szám hiánya.
Magyarországon az étrend-kiegészítők negyedrészét a sportolóknak szánt készítmények teszik ki, a szabadidő-sportolóknak pedig közel 70 százaléka fogyaszt ilyen szert. A legtöbben gyógyszertárakban szerzik be az étrend-kiegészítőket, de sokan vásárolnak bioboltokban is, az emberek 6 százaléka interneten, 11 százaléka pedig MLM rendszerben jut hozzá. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a kormányhivatalok által végzett kutatás eredményét a Hungalimentaria 2017 konferencián ismertették.