Nyugati élelmiszerek: a vásárlók fele szerint létezik a kettős mérce

MTI
Minden második magyar vásárló tapasztalt már különbséget az azonos márkájú, Nyugat-Európában és Magyarországon egyaránt kapható élelmiszerek minősége között. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) ezúttal egy fogyasztói felméréssel próbálja bizonyítani, amit a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) korábbi vizsgálata sem támasztott alá, vagyis azt, hogy a nyugati multicégek "silány" élelmiszerekkel árasztanák el a közép-kelet-európai piacot.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A magyar vásárlók fele tapasztalt már minőségbeli eltérést az azonos márkájú, Nyugat-Európában és Magyarországon egyaránt kapható élelmiszerek között. A fogyasztók leginkább az édesipari termékeknél, a tejtermékeknél és az üdítőitaloknál találtak különbségeket - derül ki a Nébih idén májusban mintegy 1000 ember megkérdezésével készült reprezentatív felméréséből, amelyet az FM juttatott el az MTI-nek.

EZ IS ÉRDEKELHET

A tapasztalatokkal rendelkező vásárlók 97 százaléka rosszabbnak érezte a Magyarországra behozott termékeket a nyugat-európai országokban forgalmazottnál. A vásárlók 80 százaléka elvárja, hogy a nemzetközi élelmiszermárkákat minden országban azonos összetétellel hozzák forgalomba, ellenkező esetben kötelező legyen az eltérést a termékeken világosan jelezni a fogyasztóknak - tette hozzá a szaktárca.

A minisztérium a felméréssel a korábbi intézkedései helyességét látja alátámasztva. A közelmúltban ugyanis az FM kidolgozott egy jogszabálytervezetet, amelynek értelmében, ha egy multinacionális cég Magyarországon és Nyugat-Európában is forgalmaz egy terméket, de a két termék minőségében, összetevőiben eltér, azt a magyar vásárlók számára felirattal kell jeleznie a cégnek. A tervezetet az Európai Bizottság (EB) vizsgálja, mivel jogilag csak Brüsszel tud fellépni a kérdésben.

A tárca szerint a nagy élelmiszergyártók kettős mércét alkalmaznak a nyugati és a kelet-európai országokban fogalmazott élelmiszereknél. A feltételezést a Nébih idei vizsgálatai nem támasztották alá, és az EB sem tárt fel komoly piaci anomáliákat a 21 tagországból kapott bizonyítékok alapján. Az országonként eltérő receptúrák még nem jelentenek kétféle minőséget - jelentette ki Dirk Jacobs is, az uniós FoodDrinkEurope szövetség igazgatója.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?