Májusban ismét AgroFood 2025 és AgroFuture 2025 konferencia!
Május 20-án a hazai élelmiszeripart érintő legfontosabb témák lesznek terítéken a Portfolio AgroFood 2025 konferencián, május 21-én a Portfolio AgroFuture 2025 konferencián pedig a mezőgazdasági fenntarthatóság és innováció lesz kulcsszerepben.
AGROBÉRLETTEL most az egyik konferenciára 50% kedvezménnyel regisztrálhat!
Kistermelők és fiatal gazdák 50% kedvezménnyel regisztrálhatnak a rendezvényre!
A Petrus 2000 egyike annak a tizenkét üveg francai bornak, amely januárban tért vissza a Földre az űrállomásról. A tudományos kísérlet része annak a hosszabb távú erőfeszítésnek, hogy a Földön lévő növényeket ellenállóbbá tegyék a klímaváltozásnak és a betegségeknek azáltal, hogy újfajta stressznek teszik ki őket. Március végén 12 borszakértő a bordeaux-i borkutató intézetben vakon tesztelte az egyik űrben járt palackot együtt ugyanazon, de borpincében maradt évjárattal. Megállapították, hogy a súlytalanság nem rontott a bor minőségén, hanem jobban érlelte azt.
Tim Tiptree, az aukciósház bor- és szeszesital-részlegének nemzetközi igazgatója szerint a világűrt megjárt bor "páratlan környezetben" érlelődött.
- hangsúlyozta.

A tudományos kísérletet a Space Cargo Unlimitied luxemburgi startup szervezte. Az aukció bevételéből a további ilyen kutatásokat fogják finanszírozni. Az aukciós tételben szerepel egy Földön érlelt Petrus ugyanabból az évjáratból, hogy a majdani vevő össze tudja hasonlítani ízüket, ha úgy döntene, hogy felbontja őket. Ugyanezt tették márciusban a borszakértők is. Jane Anson, a The Decanter borászati folyóirat szakírója akkor úgy fogalmazott, hogy a Földön marad bor íze
A bor érlelési folyamatának kémiai és biológiai elemzése lehetővé teszi a tudósok számára, hogy megtalálják a módot jó évjáratok mesterséges érlelésére. Szőlővesszőket is vittek a kísérletben az űrállomásra, amelyek nemcsak túlélték az utat, de gyorsabban nőttek, mint a Földön maradt társaik, annak ellenére, hogy kevesebb fényt és vizet kaptak.