Milliárdos fejlesztés: nagyot újított Bács-Kiskun megye népszerű borászata

Milliárdos fejlesztés: nagyot újított Bács-Kiskun megye népszerű borászata

MTI
Nagy István agrárminiszter a Koch Borászat csaknem 1,8 milliárd forint értékű fejlesztéseinek átadásán járt a Bács-Kiskun megyei Borotán. Az elmúlt években a pincészet számos fejlesztésen esett át, amelynek során elsődleges szempontjuk az volt, hogy a 150 hektáron művelt szőlőterülethez kötődő borászati üzem, a feldolgozástól a palackozásig, a legkorszerűbb technológiával rendelkezzen.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Koch Borászat csaknem 1,8 milliárd forintértékű fejlesztéseinek átadásán a miniszter emlékeztetett: 

a Hajós-Bajai Borvidék egyik gyöngyszemén, Borota községtől alig egy kilométerre a Koch család már tíz generáción át szépíti, építi és gazdagítja a borvidék jó hírét.   

Az elmúlt harminc évben a családi tradícióhoz igazodva, számos fejlesztésen esett át a pincészet, amelynek során elsődleges szempontjuk az volt, hogy a 150 hektáron művelt szőlőterülethez kötődő borászati üzem, a feldolgozástól a palackozásig, a legkorszerűbb technológiával rendelkezzen - tette hozzá. A tárcavezető elmondta: a termékfejlesztés és erőforrás-hatékonyság javítása érdekében az elmúlt időszakban egy raktárépülettel bővült a borászat, amelyhez 400 millió forint pályázati forrást igényeltek.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

A borászaton túl, a gyümölcslé feldolgozásának hatékonyságát is célul tűzték ki, amelyhez további mintegy 500 millió forint támogatást vehettek igénybe. Nagy István szerint a hosszú évekre nyúló biogazdálkodás "megérlelte" a bioborászat kialakítását is, és ehhez további 197 millió forintos támogatást vehettek igénybe - sorolta.

Az agrártárca vezetője hangsúlyozta: az adatok szerint a borászatokban lévő borkészlet nagysága alacsonyabb, mint a tavalyi évben, így lesz helye a leszüretelendő szőlőknek a pincékben. Emlékeztetett: idén nyártól lehetőség lesz élelmiszeripari üzemek, így a borászatok kisebb léptékű, pályázatonként legfeljebb 100 millió forint, illetve komplex, maximum 5 milliárd forint értékű fejlesztésére. A rendelkezésre álló forrás 50 milliárd, illetve 200 milliárd forint. A miniszter kitért arra is, hogy a borászatok az elkövetkező 3 évben mintegy 3 milliárd forint támogatást hívhatnak le Európai Unión belüli - ezzel akár Magyarországon is megvalósuló - borpromóciós célokra.

A pincészet borai a környező országokon kívül eljutnak az Egyesült Államokba, Japánba, Brazíliába, Kínába és Angliába is. A nyilvános cégadatok szerint a mintegy 25 embert foglalkoztató Koch Borászat értékesítésből származó nettó árbevétele 2020-ban mintegy 665 millió forint, 2019-ben pedig 578 millió forint volt. A vállalat adózott eredménye az elmúlt évben nagyjából 98 millió forint, míg azt megelőzően mintegy 23 millió forint volt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?