Katasztrófa lehet a borkészítés vége: így előzhető meg a tragédia

Katasztrófa lehet a borkészítés vége: így előzhető meg a tragédia

MTI
Minden évben vannak halálos áldozatai a mustgázmérgezésnek, pedig szellőztetéssel és szén-dioxid-érzékelővel elkerülhető - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A közlemény szerint egy liter erjedő must csaknem 42 liter szén-dioxidot termel. Ez önmagában nem mérgező, de mivel a színtelen, szagtalan gáz másfélszer nehezebb a levegőnél, egy szellőzés nélküli pincéből kiszorítja azt. Aki ilyen helyiségbe megy le, rövid idő alatt oxigénhiányos állapotba kerül, amelynek jellegzetes tünete a szédülés és a fáradtságérzet. Ezeket eszméletvesztés, végül fulladás követheti. Ezért fontos folyamatosan szellőztetni a pincét, és célszerű szén-dioxid-érzékelőt is felszerelni - írták. A mustgázképződés veszélyeire korábban az Agrárszektor is felhívta a figyelmet.

EZ IS ÉRDEKELHET

Magyarországon évente mintegy ötvenszer riasztják mustgázzal kapcsolatos esethez a tűzoltókat, és az esetek egy részében már nem lehet segíteni az áldozaton. A szén-dioxiddal telített pincébe csak sűrített levegős légzőkészülékben szabad bemenni, ezért aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét - szólított fel az OKF.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?