Váratlan hírek érkeztek a kávéról: erről jobb, ha mindenki tud

Váratlan hírek érkeztek a kávéról: erről jobb, ha mindenki tud

MTI
Az arabica kávéfajta ára hathavi csúcsra emelkedett a szűkös kínálat miatti aggodalmak közepette. Egyébként az arabica mellett a fennmaradó mintegy 25 százalékot a robusta kávéfajta teszi ki, amelynek fő termőterülete Vietnam és Indonézia.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az arabica kávé ára az Intercontinental Exchange (ICE) New York-i májusi határidős jegyzésében fontonként (1 font=45,36 dekagramm) 2,00 dollár fölé, tavaly október közepe óta nem látott szintre emelkedett hétfőn. A legfrissebb adatok szerint az ICE által felügyelt arabica kávékészletek négyhavi mélypontra estek. A Kolumbiai Kávétermelők Szövetsége (Federación Nacional de Cafeteros de Colombia - Fedecafé) arról számolt be a múlt héten, hogy a márciusi kávéexport Kolumbiában, a világ második legnagyobb arabicatermelő országában éves szinten 19 százalékkal esett.

A világ kávétermelésének nagyjából 75 százalékát adó arabica fő termőterülete Brazília, ahol az IBGE, a Brazil Földrajzi és Statisztikai Intézet a múlt héten 0,3 százalékkal csökkentette az ország idei arabicatermésére vonatkozó előrejelzését. Eközben a Nemzetközi Kávészervezet (ICO) előrejelzése szerint az idén is jelentős kínálati hiány várható a kávépiacon, elsősorban a latin-amerikai arabicatermelő országok termelési problémái miatt. Az ICO becslése szerint 2023-ban a globális kávéfogyasztás 1,7 százalékkal nő éves összehasonlításban. A kínai kávéfogyasztás is jelentősen bővül, a Daxue Consulting piackutató cég arról számolt be, hogy a kínai kávépiac teljes értéke 2025-re mintegy 32 milliárd dollár lesz, a becsült éves növekedés eléri a 22 százalékot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?