Ezt tervezi a kormány a magyar élelmiszeriparral: nagy változások jöhetnek

Ezt tervezi a kormány a magyar élelmiszeriparral: nagy változások jöhetnek

MTI
A kormány óriási lehetőségeket lát az élelmiszeriparban, nem véletlen, hogy a korábbi 468 milliárdról ebben az uniós ciklusban 750 milliárd forintra emelte az ágazat fejlesztésére fordítható forrásokat - mondta az Agárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszabercelen. Nobilis Márton az ágazati képzőközpont megalapítása alkalmából tartott konferencián emlékeztetett, a kabinet 2010-ben döntött a szakképzés megerősítéséről, a folyamat következő lépéseként 2020-ban létrehozta a szakképzési centrumok rendszerét, amelyekben a szakemberek képzése kapott kiemelt prioritást.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az agrároktatásba érkező fejlesztési források révén a diákok a legmodernebb eszközök segítségével sajátíthatják el szakmájuk alapjait, ezzel a tudással versenyképesen léphetnek ki a munkaerőpiacra - értékelt az államtitkár. Nobilis Márton hangsúlyozta, a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború felhívta a figyelmet arra, milyen fontos egy ország számára a mezőgazdasági önellátás, az agrártermékek saját erőből történő előállítása. Ennek az alapja azonban a tudás megszerzése, vagyis a szakképző intézményekben olyan diákok kinevelése, akik az új feldolgozóipari létesítményekben dolgoznak és megtermelik az ország számára szükséges agrártermékeket - hangoztatta az államtitkár.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az eseményen Lévai Imre, a négy vármegyében tíz szakképző intézményt irányító Északi Agrárszakképzési Centrum főigazgatója a projektről szólva elmondta, a több mint 278 millió forint értékű, uniós támogatású programban egy ágazati képzőközpont jött létre a tiszaberceli tagintézményben. A beruházás során a precíziós gazdálkodás bemutatásához és oktatásához erő- és munkagépeket vásárolnak, valamint kialakítják az eszközök tárolásához szükséges infrastruktúrát. Emellett a projekt keretein belül a központ tevékenységét támogató, a munkavállalók precíziós gazdálkodást megalapozó ismereteit fejlesztő képzést is indítanak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14