Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) július 3-án tette közzé közös gyors járványjelentését arról, hogy valószínűleg gyorsfagyasztott csemegekukorica és esetleg egyéb fagyasztott zöldség okoz járványt több európai uniós országban 2015 óta - írja a Nébih. A hivatal közleménye szerint a szennyeződések a Greenyard vállalat bajai hűtőüzemére vezethetők vissza.
Az európai megbetegedéseket, amelyeket a Listeria monocytogenes nevű baktérium egyik erőteljes változata okozott, öt Európai Uniós tagállamban (Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban) rögzítették, és több halálelesetet is regisztráltak. Magyarországon viszont etermékkörre visszavezetett esetekről nem tudni.
Ahogy azt már az agrárszektor.hu korábban megírta, a Nébih több ellenőrzést is tartott az elmúlt hónapokban a volt bajai hűtőház telephelyén működő, gyorsfagyasztott zöldségféléket előállító Greenyardi üzemében. A rendelkezésre álló adatok alátámasztják, hogy a szennyeződés valóban itt történt. A Nébih most azonnali hatállyal megtiltotta az érintett üzemben a 2016 augusztusa és 2018 júniusa között legyártott valamennyi fagyasztott zöldség és zöldségkeverék forgalomba hozatalát, valamint elrendelte azok kivonását és a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívását. A cég a termékvisszahívást, partnerei értesítését megkezdte, a több különböző márkát is érintő termékkivonást Európa szerte elindították.
Az üzem jelenleg - szigorított takarítást követően - fokozott mintavétellel egybekötött próbatermelést végez, terméket nem értékesít - közölte a Nébih. A hivatal felhívja a figyelmet arra, hogy a fertőzések kockázatának csökkentése érdekében a (nem fogyasztásra kész) fagyasztott zöldségeket a fogyasztóknak alaposan át kell főzniük. Ez különösen fontos a liszteriózis szempontjából leginkább veszélyeztetettek - idősek, terhes anyák, csecsemők, legyengült immunrendszerű felnőttek - szempontjából.