Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Húsvét előtt azért kerestük meg a Tojásszövetséget, hogy megtudjuk, lesz-e elég tojás, illetve lesz-e elég hazai tojás az ünnepre, és ha igen, mennyiért. Dr. Molnár Györgyi akkor azt mondta, hogy a tojás idei árai valahol ott vannak, mint 2020-ban, vagy valamivel alatta. Ahogy a szakember fogalmazott, ez azért nagyon fájdalmas, mert az elmúlt hónapokban óriásit emelkedtek a takarmányalapanyag-árak és a takarmányárak, és sajnos még ennek a tendenciának a folytatódása várható.
A szakember elmondta, hogy lényegében húsvét óta nem történt semmiféle változás a tojás csomagolóhelyi árát illetően, ráadásul 2020-as év azonos időszakához képest is alig 0,71%-kal emelkedtek a tojásárak. Tavaly a 21. héten az M-es méretű tojásokért a csomagolóhelyeken 25,22 forintot adtak, míg idén ugyanezen időintervallumban 25,39 forintért vették át az ilyen méretű tojásokat.
- mutatott rá dr. Molnár Györgyi.
A Tojásszövetség mezőgazdasági titkára elmondta, hogy már az elmúlt év végén is eszméletlenül megemelkedtek a takarmányárak, és ez a tendencia idén is folytatódott. A szakértők szerint minimum 30%-kal drágábbak a takarmányok, mint egy évvel korábban, márpedig a tojáságazatban az előállítási a költségek mintegy 70%-át a takarmány teszi ki, erre jönnek még rá a szortírozási, csomagolási és szállítási költségek. A tojástermelés ma Magyarországon abszolút az önköltség alatt van, emelte ki dr. Molnár Györgyi, és hozzátette, hogy a szakértői előrejelzések azt mutatják, hogy 2020 második félévéhez képest 2021 második félévére 150%-os takarmányár-emelkedés várható, bár ez a prognózis még az idei búza- és kukoricatermés függvényében még változhat.
A szakember beszélt arról is, hogy az ágazatban még erősen érezhető a koronavírus-járvány hatása, és nem tudni, ez mikor kezd el csökkenni. Dr. Molnár Györgyi szerint korábban nem tapasztalt elkeseredettség uralkodik az ágazatban, többen azon gondolkodnak, hogy végleg felhagynak a tojástermeléssel. A Tojásszövetség titkára elmondta, hogy már több mint két hónapja kínlódnak a termelők, és az elkövetkező hónapok sem adnak okot a bizakodásra, mert a nyári időszak sem épp a magas árakról szokott szólni. Dr. Molnár Györgyi úgy látta, húsvétkor a kereslet és a kínálat körülbelül egyensúlyban volt az Európai Unióban, és a termelők mindenütt arra számítottak, hogy az ünnep után jön a jó idő, kinyitnak a szállodák, és újraindul a HoReCa-szektor. Ez azonban csak Magyarországon következett be, Európában nem. Az EU-ban ebben az időszakban többlettermelés volt tojásból, ami szintén hatással van az árakra. A szakember elmondta, mindenki abban reménykedik, hogy június közepén beindul a turizmus, és ezzel vélhetőleg nemcsak keresleti elmozdulás lesz, hanem az árak is meg fognak indulni fölfelé.
- jelentette ki dr. Molnár Györgyi.