Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Több esetben értelmezési nehézséget okoz a kereskedelemben, hogy januártól egyes sertéstermékeket milyen áfakulcs alá kell sorolni - értesült az agrárszektor.hu. 2016-tól az eddigi 27 százalékról 5 százalékra csökkent a sertés tőkehús áfája, de az eddigi tapasztalatok szerint nem mindig egyértelmű, hogy az áfacsökkentést tovább kell-e adni a fogyasztóknak vagy sem.
Így például nincs egységes értelmezés abban, hogy a boltokban ledarált friss sertéshúsnál is 5 százalékos áfát kell-e alkalmazni vagy sem. Ugyanez a helyzet akkor, ha a karajt az üzletekben kicsontozzák. Hasonlóan bizonytalan esetnek számít az is, ha a sertéshús kockára vágva érkezik a boltokba, vagyis a kereskedelemben vitatott helyzeteket teremthet, mely munkafázisok minősülnek feldolgozásnak, illetve a húsok tálalása, csomagolása is módosíthat az áfabesorolási feltételeken.
Az egyes sertéstermékek gyakorlati besorolásánál merülnek fel kérdések - fogalmazott az agrárszektor.hu-nak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára, de konkrétumokat nem kívánt említeni. A gondot az uniós vámtarifaszabályozás, illetve termék-nómenklatúra okozza, amelyre a hazai áfatörvény is támaszkodik. Az uniós nómenklatúra alapján egyes esetekben nem egyértelmű, hogy bizonyos sertéstermékeket az 5 százalékos áfa alá lehet-e sorolni, vagy továbbra is a 27 százalékos kulcs vonatkozik rájuk - tette hozzá a főtitkár.
Vámos György tájékoztatása szerint az OKSZ azt szorgalmazza, hogy a NAV - miként más hasonló esetekben is - adjon ki állásfoglalást, ha egyes termékek besorolása nem egyértelmű. Ennek érdekében az OKSZ már megkezdte a szükséges egyeztetéseket - közölte a főtitkár.