Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Persze nem lehet mindent otthon, a lakásunkban termeszteni, de számos gyönyörű növény közül választhatunk. Ráadásul még jól le is foglalhatjuk magunkat a gondozással, ha pedig főzni kezdünk, akkor egyszerűen csak letépkedjük vagy levágjuk a kívánt fűszert, és frissen, vegyszermentesen tehetjük bele a főztünkbe - írja a balconygardenweb. Az alábbi cikkünkben egy csokorba gyűjtöttünk néhány olyan különleges növényt, melyeket gyerekjáték lesz otthon, a konyhában termeszteni és ápolni.
Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!
December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.1. Hegyescsúcsú futóka
Ennek a növénynek nagyon szép, különleges szív alakú levelei vannak, melyek tökéletesen passzolhatnak a konyhánkban. Vízben és talajban is egyaránt termeszthetjük, és érdemes olyan helyre tenni, ahol nem annyira erősek a fényviszonyok, például a hűtőszekrény felé.
2. Fehérszélű sárkányfa avagy szerencsebambusz
Igen különleges növényről van szó, a buja zöld levelek és a megtekeredett szárak biztosan vonzani fogja a tekinteteket, bárki is lépjen be az otthonunkba. A szerencsebambuszt nemcsak földbe ültetve, hanem vízkultúrában, például vázában, illetve akváriumban lehet termeszteni - gyakran díszhalakkal együtt. Átlagos meleget, jó megvilágítást, rendszeres öntözést és vízpermetet igényel. A tűző napot rosszul viseli, de a hűvöset sem bírja túlzottan, figyeljünk, hogy 17 fok alá ne menjen a szobába a hőmérséklet.
3. Bazsalikom
Bár kakukktojásnak tűnhet, a bazsalikom, mindamellett, hogy az olasz ételek egyik elengedhetetlen fűszere, igen mutatós is tud lenni a konyhában. Nincs is másra szükség, csak egy napos konyhai erkélyre, amin keresztül elegendő napfényt és hőt tud kapni - így pedig akár egész évben friss bazsalikomlevelekhez juthatunk.
4. Négylevelű lóhere
Ezt az ikonikus növényt könnyedén termeszthetjük a konyhában. Valószínűleg sokan nem tudják, de ehető, sőt, kifejezetten kellemes íze is van. Frissen vagy szárítva is tehetjük őket különböző ételekbe, süteményekbe.
5. Zsálya
Mindamellett, hogy mutatós növény, az ételekbe is rendkívül jól passzol. A friss zsálya kissé ezüstös fényű, bársonyos, nincsenek rajta foltok, se sárgás elszíneződések. Ha van szabad ablakpárkányunk, akkor érdemes cserépben nevelni egy kis zsályát, így mindig friss fűszernövényhez jutunk. Húsok mellé nagyszerűen használható, de még pizzára is tehetjük. Arra azonban figyeljünk, hogy erős, karakteres íze van, így semmiképp se tegyünk túl sokat belőle az ételeinkbe.
6. Levendula
Valószínűleg senkinek sem kell bemutatni ezt a növényt, remekül mutat szinte bárhol, ráadásul rendkívül sok módon hasznosíthatjuk. Ha a konyhában maradunk, akkor az italoktól kezdve, a süteményeken át, egészen a fagylaltig, szinte bármit készíthetünk belőle. Arra ügyeljünk, hogy ne tartsuk a tűző napon, mert kifakulhat és az illatából is veszíthet.
7. Kaktusz
Szintén egy ikonikus növény, szinte bárhol remekül mutat, kezdő növénytartóknak pedig talán az egyik legajánlatosabb növény, hiszen egyáltalán nem igényel sok gondozást és törődést. Az öntözést az adott fajhoz kell viszonyítani, elegendő napfényt viszont mindenképpen kell biztosítani számukra.
8. Aloe vera
Mindamellett, hogy rendkívül hasznos növényről van szó, igen kevés figyelmet és gondozást is igényel, és mondhatni, hogy igazi csodaszer lehet a számunkra. A sebkezeléstől kezdve, egészen a hajhullásig, számos területen rendkívül jól felhasználható - köztük a konyhában is, igen különleges és egészséges italok készíthetők belőle.
9. Fodormenta/zöldmenta
Egyszerű, ám mutatós leveleivel könnyedén feldobhatjuk a konyhánkat, ráadásul sokféleképpen fel is használhatjuk. Tehetjük salátákhoz vagy öntetekhez, de leginkább teát érdemes főzni belőle, hiszen görcsoldó, emésztést- és epeműködést serkentő, valamint gyomorfekély ellen ható gyógynövény.
10. Kamilla
Szép, apró virágai igazi üde színfoltok lehetnek a konyhánkban. Fény és melegkedvelő, szárazságtűrő növény, ezért lehetőleg olyan helyre tegyük, ahol rendesen éri napfény. Nagyszerű gyógyteákat főzhetünk belőle, de kiváló ízt adhat a lekvároknak, fagylaltoknak, de még a sós ételeknek is. Mindezen kívül nagyon jól használható ételdíszítésre is.
11. Kakukkfű
A kakukkfű cserépben történő nevelése nem is olyan bonyolult művelet, mint amilyennek hangzik. Néhány szabály betartása mellett igazi mediterrán hangulatot varázsolhatunk otthonunkba. Fontos, hogy napsütötte helyet találjunk neki, és persze az sem utolsó szempont, ha elhelyezésnél figyelembe vesszük azt is, hogy főzés közben könnyen hozzáférhessünk. Közepesen vízigényes növény, fiatal korában jobban igényli a rendszeres öntözést, az idősebb tövek viszont már jól bírják a szárazságot. Bátran kijelenthető, hogy a mediterrán konyha elengedhetetlen fűszere, remekül passzol a különböző húsokhoz, gombákhoz, paradicsomos ételekhez, valamint a fűszeres túrókhoz.
12. Citromfa
Bár méretileg némileg különbözik az eddig felsorolt növényektől, ám nem kell megijedni, hiszen lakásban is könnyedén nevelhetjük. Nem számít, mekkora az otthonunk, a citromfa egészen biztosan egyedülálló dísze lesz az adott térnek. Azt viszont mindenképpen ki kell hangsúlyozni, hogy nem egyszerű a tartása, több dologra is oda kell figyelnünk. Aki citromfa nevelésre adja a fejét, annak nem árt tudni, hogy lehet meglepő, de a mediterrán növény szereti Magyarország nyári időjárását, így a melegebb hónapokban egyszerű a dolgunk, hiszen a fát ilyenkor tarthatjuk a kertben, vagy a teraszon. A nyáron szabadban nevelt citromfát azonban ősszel mindig vigyük be a lakásba. Ilyenkor ügyeljünk kell arra, hogy megfelelő környezetet teremtsünk a növény számára: fontos, hogy világos, természetes fényben gazdag helyiségbe kerüljön, ahol viszonylag magas a páratartalom és a hőmérséklet körülbelül 10-12 fok. Ha télen túl meleg van, vagy száraz a levegő és nincs elég fény, akkor a citromfa lehullajtja az összes levelét.