Köszönjük, most már elég lesz az esőből!

MTI
A sok eső problémákat okoz az őszi betakarítási, vetési és talaj-előkészítési munkákban; a napokban lehullott csapadék mennyisége helyenként többszörösen meghaladta a sokéves átlagot, ami az ország minden tájegységében problémát jelent, de eloszlása nagy ingadozást mutat akár egyes megyéken belül is - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI érdeklődésére hétfőn.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A NAK szakmai igazgatóságának összefoglalója szerint a szántóföldi növénytermesztésben az őszi vetésű növények többségének - őszi árpa, őszi búza, rozs, tritikálé - vetése még az elején tart. Az őszi káposztarepcét azonban az országban mintegy 40 százalékos arányban már elvetették. A sok csapadék jelentős károkat okoz és okozhat a vetésekben, és sok helyen a belvíz is megjelent a táblákon - jelzik a szakemberek.

Az esőzések miatt le kellett állítani a talaj-előkészítési munkákat, vagyis a magágy-készítést és az őszi mélyszántást. A kukorica, cukorrépa, szója betakarítása még az elején tart, a burgonya közel felét, a napraforgó több mint 10 százalékát betakarították. A nagy mennyiségű eső és a belvizes területek nagy gondot okozhatnak a betakarításban is, mivel a felázott területeket munkagépekkel gyakorlatilag nem lehet megközelíteni.

A napraforgó esetében a csapadék kedvez a különféle gombabetegségeknek, ami miatt szükség van a fokozott növényvédelemre. A burgonyánál a télállóság, eltarthatóság szempontjából rontja a minőséget a nagy mennyiségű eső. A csapadék mennyisége kihatott a késői érésű alma- és körtefajták fejlődésére is, mivel felerősödött a varasodás. A diónál és a mogyorónál szintén fennáll a fertőzés veszélye a szeszélyes idő miatt, főként az almamoly ellen kell védekezni. A szőlőnél a csapadékos idő miatt erős lisztharmat- és peronoszpóra-fertőzés tapasztalható, emellett a sérült szemeken megjelent a szürkerothadás is - olvasható az összefoglalóban.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06