Májusi hideg, tavaszi aszály: megviselte a gabonákat a szélsőséges időjárás

MTI
A tavalyinál nagyobb területen vetettek kukoricát idén a Tolna megyei termelők, a májusi csapadék jót tett a tavaszi vetésű növényeknek, és felgyorsult az őszi vetések fejlődése is. A megyében élő gazdák szerint azonban a mostani csapadék már nem képes pótolni az őszi vetéseknél keletkezett kiesést, a tavaszi vetésű növényeknél pedig meleg időre lenne szükség a megfelelő fejlődéshez.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna Megyei Igazgatóságának májusi adatai szerint tavasszal összesen 81 ezer hektáron vetettek kukoricát a megye termelői, ami több mint tízezer hektárral meghaladja azt a területet, ahonnan tavaly a növényt betakarították. Napraforgót 33 800 hektáron termesztenek, szója 2400, tavaszi árpa 1425 hektáron terem idén Tolnában. 

Vendégh Edit, a NAK Tolna megyei elnöke arról számolt be, hogy az elmúlt időszakban lehullott csapadék jót tett a kukorica-, napraforgó-állományoknak, és az őszi vetésű repcére, kalászosokra is pozitív hatással volt. Mint mondta, Szekszárdon márciusban 8, áprilisban 50, májusban pedig több mint 100 milliméter eső esett. A talaj felső, 20 centiméteres rétege telített, de a középső talajrétegek nedvességtartalma is 50 százalékra emelkedett, és a talajok vízhiánya 30-70 milliméterre csökkent.

A 13 610 hektáron vetett őszi káposztarepce egyenetlenül kelt, és a kalászosok kelése is elhúzódó volt. A nedvességhiány miatt a fejtrágyák nem tudtak megfelelően hasznosulni, ami rontja a termés minőségét. A szemképződés időszakában a csapadék kompenzálni tudja a korábban várt terméskiesést. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az aszályos időjárás miatt egyre fontosabb a precíziós technológia alkalmazása, a vetés idejének, illetve a talajnak megfelelő vetőmag és műtrágya választása.

Maros Norbert, a Tolna Megyei Mezőgazdasági Termelők Szövetségének titkára elmondta: tagjaik között többen úgy vélik, hogy az őszi vetéseknél a mostani csapadék már nem képes pótolni a kiesést. A kalászosoknál a bokrosodási folyamatok elmaradtak, ami hatással lesz az őszi árpa és búza terméseredményére. A repce talán jobban viselte az aszályt, a tavalyi hozamot azonban az olajos növény sem éri el. Mint mondta, a tavaszi vetésű növények fejlődéséhez meleg időre lenne szükség, a szokásosnál hűvösebb, májusi időjárás nem kedvez a kukoricának, de a terméshozamokat most még nem lehet előre jelezni.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?