Itt a figyelmeztetés: sürgősen csökkenteni kell a metánkibocsátást, különben baj lesz

Itt a figyelmeztetés: sürgősen csökkenteni kell a metánkibocsátást, különben baj lesz

MTI
A metángáz kibocsátásának csökkentése rövid távon kulcsfontosságú a klímaváltozás elleni harcban - állapította meg egy nagyszabású ENSZ-jelentés.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A metán az élő szervezetek bomlásakor keletkezik, a szén-dioxiddal szemben rövid ideig marad a légkörben, azonban erőteljesebb hatása van a felmelegedésre - olvasható a BBC hírportálján. Ha a globális felmelegedés mértékét a párizsi egyezményben megállapított határértéken belül akarják tartani, akkor a metánt "sürgős intézkedésekkel" csökkenteni kell. A párizsi egyezmény, melyet 200 ország írt alá, azt a célt tűzte ki, hogy az ipari forradalom előtti értékhez képest 1,5 Celsius-fok alatt tartsa a globális hőmérséklet növekedését. Az 1,5 fokot tekintik a veszélyes felmelegedéshez vezető "kapunak", innentől a klímaváltozás komoly következményeivel kell számolni. Tavaly mind a szén-dioxid, mind a metán szintje rekordmagasságot ért el a pandémia megfékezésére hozott korlátozások ellenére, ami pedig jelentősen csökkentette a gazdasági tevékenységet.

A jelentés jó híre, hogy létező technológiák alkalmazásával igen alacsony költségekkel gyorsan és jelentősen csökkenthető a metánkibocsátás. A Global Methane Assessment című jelentést és az ajánlásokat egy nemzetközi kutatócsoport készítette az ENSZ Környezetvédelmi Programja (Unep) számára.

A klímaváltozás sok eseménye a vártnál gyorsabban következett be: több a tűz, az erős hurrikán, több a hőhullám, és a metán a legjobb eszköz a kezünkben, hogy a következő 30 évben csökkentsük ezeket a természeti katasztrófákat

 - magyarázta Drew Shindell, a tanulmány vezető szerzője.

A tudósok szerint az emberi tevékenységből származó kibocsátást akár évente 180 millió tonnával - 45 százalékkal - lehetne csökkenteni 2030-ig. A metánkibocsátás fő emberi forrásai a fosszilis üzemanyagok ipara, melynek a teljes emisszió 34 százaléka írható a számlájára. A mezőgazdaság 40, a hulladékszektor 20 százalékért felelős. Az Unep szerint a fosszilis üzemanyagok iparágában van a legtöbb lehetőség, hogy alacsony költségen mérsékeljék a metánkibocsátást: az olaj- és gázkutaknál, valamint a termelés és a szállítás során keletkezett szivárgások megszüntetése kevés költséggel komoly metáncsökkentést jelentene. Hamar kifizetődő lenne, mivel a szivárgások kiküszöbölésével több gázt lehetne eladni. A hulladékszektor a szennyvíziszap lerakásának javításával csökkentheti a metánkibocsátást.

A mezőgazdaság az elárasztott rizsföldeken való gazdálkodás javításával segíthet könnyen, ugyanakkor nehezebb a dolga a szarvasmarháktól származó metánmennyiség csökkentésével. A jelentés szerint itt az élelmiszer kidobását lehetne visszafogni, a marhatartást javítani és a fogyasztási szokásokat megváltoztatni, azaz kevesebb húst és tejterméket tartalmazó étrendre áttérni.

Ha mindezeket sikerülne megtenni, 45 százalékkal lehetne visszafogni a metánkibocsátást. Ezzel majdnem 0,3 fokos globális felmelegedést lehetne elkerülni akár 2040-ig.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?