Óriási baj van a magyar földeken: csak így kerülhető el a növények károsodása

Óriási baj van a magyar földeken: csak így kerülhető el a növények károsodása

MTI
Az elvetett kalászosok egyenletes keléséhez, fejlődéséhez további esőre lenne szükség, de a következő egy hétben nem várható csapadék - írta agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az elemzés szerint az elmúlt egy hétben átmenetileg kissé mozgalmasabbra fordult az ország időjárása október első feléhez képest, több-kevesebb csapadék is hullott, jellemzően a Dunántúlon és az északi országrészben, de 5 millimétert meghaladó mennyiség csak kevés helyen esett. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt három hétben gyakorlatilag csak annyi eső volt, ami az elmúlt napokban, ez pedig ismét jelentősen, 20-35 milliméterrel kevesebb, mint az ilyenkor szokásos mennyiség. Az elmúlt egy hónap csapadékmennyisége a szeptember végi esőkkel együtt is nagy területen kevesebb a sokéves átlagnál, különösen az északnyugati országrészben illetve a Tiszántúlon és a Dél-Alföldön hullott a szokásosnál kevesebb csapadék - írták. Hozzátették: a talajok felszín közeli része egyre szárazabb, a Dunántúl északkeleti részén és az Alföldön 50 százalék alá csökkent a nedvességtartalom a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában, de vannak területek, ahol már a kritikus 40 százalékot sem éri el ez az érték.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az északi és a délnyugati országrészben jó a talajok nedvességellátottsága, a Kisalföldön és az Alföldön azonban a felszín közeli és a mélyebb rétegek egyaránt szárazak - írták. Az elemzés szerint a hőmérséklet meglehetősen tág határok között mozgott az elmúlt egy hétben, de összességében jellemzően 3-5 fokkal magasabb volt az ilyenkor szokásosnál. Hozzátették, az őszi kalászosok vetéséhez október közepéig megfelelő nedvesség állt rendelkezésre a talajokban, azóta azonban a felszín közeli talajréteg egyre szárazabb. A közelmúlt gyenge esői az Alföldön nem nyújtottak kellő nedvességet a szép, egyenletes keléshez. A kalászosok egyenletes fejlődéséhez további esőre lenne szükség, de a következő egy hétben csendes őszi időre van kilátás számottevő csapadék, és lehűlés nélkül.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?