Drasztikus döntést hozott Oroszország: ez az egész világ élelmezésére hatással lehet

Drasztikus döntést hozott Oroszország: ez az egész világ élelmezésére hatással lehet

MTI
Oroszország a Szevasztopolban állomásozó orosz hajók elleni támadás után felfüggeszti a részvételét az ENSZ-közvetítéssel júliusban megkötött ukrajnai gabonaszállítási megállapodásban - áll az orosz védelmi minisztérium által szombaton kiadott közleményben, amelyet a TASZSZ orosz állami hírügynökség ismertetett.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Tekintettel arra, hogy október 29-én a kijevi rezsim Nagy-Britannia részvételével terrorcselekményt hajtott végre a fekete-tengeri flotta hajói és polgári hajók ellen, amelyek részt vesznek a gabonaszállításra létrehozott folyosó biztonságának szavatolásában, az orosz fél leállítja a részvételét a mezőgazdasági termékek ukrajnai kikötőkből történő kivitelére vonatkozó szerződés megvalósításában

- olvasható a közleményben.

Az ukrán elnök kabinetfőnöke viszont zsarolással vádolta meg Oroszországot, és azt mondta, hogy a Krímben megrendezett terrortámadások történtek, melyeket Oroszország maga hajtott végre. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az orosz közleményre reagálva Twitter-üzenetében leszögezte, hogy Moszkva "hamis ürügyekkel" függeszti fel a fekete-tengeri gabonafolyosókról megkötött megállapodásban való részvételét.

Felszólítok minden országot, hogy követelje Moszkvától: vessen véget az éhínséggel való játszadozásának, és ismét vállalja, hogy teljesíti a kötelezettségeit

- írta Kuleba.

Dmitrij Poljanszkij, az orosz ENSZ-nagykövet helyettese a Twitteren közölte, hogy Moszkva a döntésről rövidesen hivatalosan is értesíti a világszervezetet. Az ENSZ továbbra is kapcsolatban áll Moszkvával a gabonaszállítási szerződés felfüggesztésével kapcsolatos döntése miatt - közölte szombaton Stéphane Dujarric, António Guterres ENSZ-főtitkár szóvivője.

Az ENSZ fontosnak tartja, hogy minden fél tartózkodjon az olyan lépésektől, amelyek veszélyeztethetik a fekete-tengeri gabonakezdeményezést, amely létfontosságú humanitárius kezdeményezés, és egyértelműen kedvező hatása van emberek millióinak élelmiszerhez jutásához világszerte

- hangsúlyozta Dujarric.

A júliusban az ENSZ és Törökország közvetítésével létrejött megállapodás lehetővé tette több millió tonna ukrán gabona exportját, amely az orosz offenzíva februári kezdete óta ukrajnai kikötőkben vesztegelt. A blokád miatt elszabadultak az élelmiszerárak, és az ENSZ éhínség veszélyére figyelmeztetett. Az ukrán infrastruktúra minisztériuma közölte: Ukrajna soha nem veszélyeztette a fekete-tengeri folyosókat, amelyek kizárólagosan humanitárius célokat szolgálnak. A tárca közölte: augusztus 1-től több mint 9 millió tonna ukrán gabonát exportáltak, ebből több mint 5 milliót afrikai és ázsiai országokba. Hozzátette: megpróbálják folytatni a szállításokat.

Török vezetők azt közölték szombaton, hogy egyelőre nem kaptak hivatalos értesítést a szerződés felfüggesztéséről. Vlagyimir Putyin orosz elnök az utóbbi hetekben több ízben bírálta a megállapodást, hangsúlyozta, hogy a másik nagy gabonaexportőr, Oroszország szállításai kárt szenvednek a Moszkva elleni szankciók miatt. A megállapodás előirányozta az ukrán gabonát szállító hajók számára létesítendő biztonságos fekete-tengeri folyosók létrehozása mellett az oroszországi műtrágya- és gabonaexport lehetővé tételét is.

Oroszország fegyverként használja az élelmezést. Oroszország ismét ürügyként próbálja felhasználni az általa kezdeményezett háborút arra, hogy fegyverként használja az élelmezést, ami közvetlenül a szükséget szenvedő országokat és az élelmiszerárakat érinti világszerte, tovább súlyosbítva a már meglévő humanitárius válságokat és az élelmezés bizonytalanságát

- bírálta a szombati moszkvai döntést közleményében Adrienne Watson, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának a szóvivője.

James Cleverly brit külügyminiszter felszólította Oroszországot, biztosítsa a gabonaszállításokat a világ éhínség határán tengődő országaiba.

Az ENSZ fekete-tengeri gabonaszállítási kezdeményezése kulcsfontosságú jelentőséggel bír a globális élelmiszerbiztonság szempontjából. Oroszországnak lehetővé kell tennie, hogy a gabona az egész világba eljusson

- áll a miniszter Twitter-üzenetében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?