Rengeteg emberrel végzett az időjárás Európában: bármikor beüthet újra a baj

Rengeteg emberrel végzett az időjárás Európában: bármikor beüthet újra a baj

MTI
Megközelítőleg 195 ezer ember esett áldozatul 1980 és 2021 között Európában a szélsőséges időjárási körülményeknek, amelyek ugyanezen idő alatt több mint 560 milliárd euró (jelenlegi árfolyamon 207 883 milliárd forint) gazdasági veszteséget is okoztak - közölte az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA). Ha a Föld felmelegedése nem áll meg, éves szinten akár 25-45 milliárd eurós gazdasági veszteséget is okozhatnak a klímaváltozással járó időjárási szélsőségek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az 560 milliárd eurós veszteségből mindössze 30%, vagyis 170 milliárd azaz volt biztosítva - közölte az EEA, amely új internetes portált indított a szélsőséges időjárással kapcsolatos közelmúltbeli adatok összegzésére. Aleksandra Kazmierczak, az EEA szakértője az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy

a további veszteségek megakadályozása érdekében sürgősen intézkedni kell a szélsőséges időjárással kapcsolatos események kivédésére, aktívan fel kell készülni rájuk.

A legutóbbi adatok szerint a halálesetek 81%-áért és a pénzügyi veszteségek 15%-áért a hőhullámok a felelősek. Európának intézkedéseket kell hoznia az idős lakosság megvédése érdekében, miután az idősek különösen érzékenyek a nagyon szélsőséges hőségre - közölte az EEA. A legtöbb nemzeti alkalmazkodási politika és egészségügyi stratégia elismeri a hőségnek a szív- és ér-, valamint a légzőrendszerre gyakorolt hatását. Ugyanakkor e stratégiáknak kevesebb mint a fele foglalkozik a hőség közvetlen hatásaival, mint amilyen a kiszáradás vagy a hőguta - olvasható az ügynökség közleményében. Az éghajlatmodellezés pedig hosszabb, intenzívebb és gyakoribb hőhullámokat jelez előre. 

A múlt év nyarán a szokásosnál jóval több volt a halálozás Európában az ismétlődő hőhullámok miatt, a 2022. évi halálesetek azonban nem szerepelnek a frissen közzétett adatok között. 2022 júliusában 53 ezerrel - azaz 16%-al - többen haltak meg, mint a 2016 és 2019 közötti évek havi átlaga, bár nem minden halélesetet tudtak be közvetlenül a hőségnek az EEA szerint. Spanyolországban az extrém hőség miatt igazoltan több mint 4600-an haltak meg tavaly júniusban, júliusban és augusztusban.

A 2022 februárjában az EEA által közzétett adatok szerint a szélsőséges időjárás 142 ezer ember halálát okozta és 510 milliárd eurós veszteséget okozott az 1980 és 2020 közötti időszakban. A szerdán közölt kárösszeg nagysága főleg annak tudhatók be, hogy 2021-ben az árvíz Németországban és Hollandiában majdnem 50 milliárd eurós gazdasági veszteséget okozott. A halálesetek számát tekintve a statisztikai módszerekben Franciaországban és Németországban történt változás vezetett a 2022 februári és a mostani adatok közötti nagy eltérésekre. Míg az árvizek a halálesetek 2%-át idézték elő, a gazdasági veszteségek 56%-áért felelősek.

Az emberek által okozta éghajlatváltozás ötszörösére-hatszorosára növelte az aszály kockázatát 2022-ben, amikor az erdőtüzek kétszer akkora területet pusztítottak el, mint a korábbi években - áll a környezetvédelmi ügynökség jelentésében. Az aszályok igen sokba kerülhetnek. A gazdasági veszteségek a jelenlegi évi kilenc milliárd euróról az évszázad végéig 25 milliárd euróra nőhetnek Európában, ha a Földön 1,5 Celsius-fokkal emelkedik a hőmérséklet. A tudományos előrejelzések szerint a 2 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedés esetén a veszteségek elérhetik a 31 milliárd eurót, 3 Celsius-fokos emelkedés esetén pedig a 45 milliárd eurót. Az EEA arra is felhívta a figyelmet, hogy a mezőgazdaság szempontjából "pusztítók" lehetnek a következmények.

A gazdák az alkalmazkodásra képes gabonafajták termesztésével, a vetési idő és az öntözési rendszerek megváltoztatásával tudják csökkenteni az emelkedő hőmérséklet és az aszály hatását

- áll az EEA jelentésében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?