A magyar élelmiszeriparnak követnie kell a változó fogyasztói szokásokat

A magyar élelmiszeriparnak követnie kell a változó fogyasztói szokásokat

MTI
Az egyre erősebb nemzetközi versenyben a magyar mezőgazdaság kitörési pontja a hozzáadott érték és a feldolgozottsági szint növelése, a jó minőségű élelmiszerek termelése lehet - mondta Nagy István az M1 aktuális csatorna műsorában.

Az agrárminiszter szerint a belföldi élelmiszeripar biztonságos alapanyagokra támaszkodhat, hiszen Magyarországon a termesztési adottságok kiválóak, de a külföldi piacokon csak akkor lehet sikeres, ha követi a gyorsan változó fogyasztói elvárásokat. Fejlesztésekre azért is szükség van, mert mennyiségi versenyben a magyar mezőgazdaság nem lehet sikeres, az 5 millió hektárra kiterjedő belföldi gazdálkodás a világpiacon nem jelentős - tette hozzá.

A tárcavezető közölte, hogy az élelmiszeripari vállalkozások összesen 200 milliárd forint támogatásra pályázhatnak, ebből a komplex fejlesztéseket és építkezéseket 150 milliárd forintos, a kisebbeket 50 milliárd forintos keret segíti. A források 50%-os arányban járulhatnak hozzá a beruházásokhoz, de zöld célokkal vagy integrációban megvalósuló pályázatoknál további 10-10%-kal növelhető a pályázati intenzitás, vagyis akár a 70%-ot is elérheti.

Nagy István abban bízik, hogy a fejlesztési forrásait hatékonyan hasznosítva a magyar élelmiszeripari feldolgozók 50%-kal növelhetik az exportjuk összértékét. A miniszter várakozása szerint a mezőgazdaság kilátásai uniós szinten is kedvezőek, hiszen az EP-választás eredménye és a termelők hatékony tiltakozó akciói megteremthetik a normalitás útjára visszatérő gazdaközpontú agrárpolitika feltételeit Európában.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?