Súlyos árvíz pusztított az EU-ban: mutatjuk, hol a legnagyobbak a károk

Súlyos árvíz pusztított az EU-ban: mutatjuk, hol a legnagyobbak a károk

MTI
Az Európai Bizottság több mint egymilliárd euró uniós pénzügyi hozzájárulást javasolt Olaszország, Szlovénia, Ausztria, Görögország és Franciaország számára a 2023 folyamán pusztító árvizek utáni helyreállítás költéségeihez.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A brüsszeli közlemény szerint az Európai Bizottság az uniós Szolidaritási Alapból (EUSZA) 378,8 millió euró hozzájárulást javasolt Olaszország számára az Emilia-Romagna régióban 2023 májusában, valamint további 67,8 millió eurót a Toszkánában tavaly októberben és novemberben pusztító árvizek utáni helyreállítás költségeihez. Az uniós bizottság 428,4 millió eurót juttatna Szlovéniának és 5,2 millió eurót Ausztriának a tavaly augusztusi árvizek következményeinek kezelésére. Görögország esetében a brüsszeli végrehajtó testület 101,5 millió euróval járulna hozzá a 2023. szeptemberi árvizek utáni helyreállítás erőfeszítéseihez. Az Európai Bizottság 46,7 millió eurós hozzájárulást javasolt Franciaország számára az Hauts-de-France régióban tavaly novemberben pusztító árvíz okozta károk költségeihez.

A közlemény Elisa Ferreira kohézióért és a reformokért felelős biztost idézte, aki emlékeztetett: az EU szolidaritási alapja olyan pénzügyi eszköz, amely jelentős természeti katasztrófák utáni helyreállításban támogatja a tagállamokat. Az Európai Bizottság által kedden javasolt pénzügyi csomag nemcsak segítséget nyújt a helyreállítás kiadásaihoz, hanem támogatást ad az uniós országoknak ahhoz, hogy felkészültebbek legyenek, illetve ellenállóbbá váljanak az éghajlatváltozás okozta kihívásokkal szemben - tette hozzá az uniós biztos.

A finanszírozási javaslat az érintett országok támogatás iránti kérelmére reagál - közölték. Az uniós bizottság javaslatát az Európai Parlamentnek és az Európai Unió Tanácsának is jóvá kell hagynia. Jóváhagyás estén a pénzügyi támogatást haladéktalanul, egyetlen részletben folyósíthatják majd a kérelmező országok mindegyike számára.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 13. 13:32