Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A Tokaji bovidéken a korai sárga muskotállyal még csak most kezdődött el hivatalosan a szüret, de az igazi nagy fajták szedése jóval később indul. Októbertől már a fumintot és a hárslevelűt is szedni fogják. "Nem érdeklődött még senki a szőlő iránt, de én egyébként sem adok el és nem is veszek. Úgy csinálja a család ezt a 4,5 hektárt, hogy se külső munkaerőre, se alapanyagra ne legyen szükségünk. A rokonság metsz és szüretel, nem is merném másra bízni. A szőlőt mind feldolgozzuk és apránként adjuk el a bort. Fesztiválokra járunk, háztól étékesítünk, csak így éri meg" - meséli egy tállyai kis cég vezetője, aki már 40 éve foglalkozik szőlőtermeléssel, borkészítéssel.
"Elhiszem én, hogy nagy volt a tavalyi termés, de nem így kellene a termelést korlátozni" - reagál a tapasztalt szakember a zöldszüretet és a termés mennyiségét firtató kérdésre. "Hallottam a zöldszüretről, talán 600 hektáron végezték el a Tokaji borvidék 6000 hektárjából...
A mai szőlőárakat lehangolónak tartja, mert míg három éve 120 forint fölötti áron vették át a termést, addig ma már a 100 forint is nagy szó lenne. Napszámosokkal nem is bírná a költségek növekedését, inkább a család és a rokonság végzi a munkát - lassan, de biztosan, nagy szakértelemmel. "Szép a szőlő, elkerültek a betegségek és a kártevők is. Tegnap megkaptuk az esőt is. Ha egy szép indiánnyár jönne, jól aszúsodna. Egy előszüretet és késői szüretet tervezünk. Azt is komótosan végezzük, egyszerre 2-3 pár dolgozik csak a sorokban. Nem szorulunk rá senkire, így a 4,5 hektár eltartja az egész családot."
Az Egri borvidéken szintén mintegy 6000 hektáron termelik a szőlőt, zöldszüretet csak azok végeztek, akik saját maguk nem képesek feldolgozni a termést, "ad hoc" módon értékesítenek, és akkor sem tudható előre, hogy mikor lesznek kifizetve. "Mi magunk készítjük a bort és háztól értékesítjük" - meséli egy egerszalóki családi gazdaság egyik vezetője, ahol az össztermés nagyjából 900 hektoliter bor szokott lenni. Mint mondja, nem törekszenek többre, mert nem a mennyiség, hanem a minőség a fontos.
Csak egy kevés traminit szoktunk vásárolni szüretkor, talán 10-30 mázsát, és eladni is nagyjából ennyi szőlőt szoktunk, ha túl nagy a termés. A családból négyen dolgozunk a birtokon és még 4-5 embert tudunk foglalkoztatni, szinte egész éven át."
A szüreti időszak hat héten át tart az egerszalóki gazdaságban, ebből nagyjából 20 nap maga a munka. Egy présbe egy konténernyi szőlő fér bele, ezt 6-8 ember egy nap alatt tölti fel. Az idei termést mennyiség és minőség szempontjából is szinte tökéletesnek látja a megkérdezett szakember. "30 éve csináljuk már. Ha megvan a minőség, és magunk értékesítünk, akkor meg lehet élni belőle."