Nagy a baj műtrágya-és vetőmagfronton: komoly változások jöhetnek 2022-ben

Nagy a baj műtrágya-és vetőmagfronton: komoly változások jöhetnek 2022-ben

agrarszektor.hu
Az időjárási szélsőségek, a fenntarthatósági törekvések és az uniós szabályozási előírások évről-évre egyre nagyobb követelmények elé állítják a gyártókat és a forgalmazókat a vetőmag-, a műtrágya- és a növényvédőszer-piacon egyaránt. Jövedelmezőségnek és a fenntarthatóságnak kell lennie a stabilitáshoz - hangzott el a Kecskeméten a Portfolio Agrárium 2022 konferencia egyik kerekasztal-beszélgetésén. A vírus után azonban itt az ukrán háború. Kérdés, hogy milyen kihívásokat okoz ez a piacon? Esetleges elhúzódás esetén mi lehet a kilátás?

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Nagy ütést kaptak 2021-ben a vetőmag-előállítók, és egyelőre úgy tűnik ez 2022-ben sincs másképp - emelte ki előadásában Balla Zoltán, a Marton Genetics kormányzati és vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója. Hozzátette, komoly problémát jelent többek között az is, hogy a vetőmagok drágulása miatt ismét előkerültek Magyarországon az úgynevezett "sufni magok". Ma hazánkban minden elvetett hektár második hektárja csak eredeti fémzárolt vetőmag, tehát az 50 százalékot sem éri el a legális mennyiség, pedig ezzel tudnának stabil termésbiztonságot eredményezni a gazdák. Ráadásul, ha idén elérjük a 200 ezer forintos tonnánkénti vetőmagárat, akkor ez az arány biztosan el fog tolódni a nem jó irányba. A kérdés az, megéri-e spórolni 50-60 ezer forintot tonnánként a vetőmagon, ha a végén nem lesz kielégítő a termés. A szakember úgy látja, a megfelelő minőségű fémzárolt vetőmag használatát nem szabad háttérbe szorítani, ha valaki jó minőséget akar elérni. Balla Zoltán szerint fontos tudni azonban azt is, hogy míg 2021-ben egy gazdálkodó akkor számított rentábilisnak, ha 550-600 ezer forintot meg tudott keresni hektáronként, 2022-ben ez 750-800 ezer forintos árbevételnél lehetséges.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az idei terméssel kapcsolatban azt lehet látni, hogy 20 százalékos terméskieséssel számolhatunk a tavaszi szárazság miatt, és ezt a mennyiséget biztosan pótolni kell majd valahonnan. Nagyon sokan lemondanak a repcéről az őszi rossz kelés miatt, és inkább kitárcsázzak azt, ez pedig a számokban is nagyon meglátszik  

- mondta. 

Balla Zoltán

Vajda Péter a Phylazonit Kft. tulajdonosa és ügyvezetője arról számolt be, hogy az ukrán piacuk tulajdonképpen nullára redukálódott, az orosz pedig a töredékére esett vissza. 

Gazdaságilag az alapanyagok fogják a legnagyobb gondokat okozni, hogy egy példát említsek: néhány héttel ezelőtt 1000 literes IBC tartályok hiánycikké váltak, ennek viszont nem a háborúhoz van köze. A tartályhiány miatt gondok merültek fel, hiszen a szerződések megvoltak, de mivel szolgáljuk ki a termelőket? Ez nálunk kapásból 5%-os emelkedést okozott, hiszen mi is magasabb áron jutottunk hozzá a tartályokhoz  

- fogalmazott a Portfolio Agrárium 2022 konferencián.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hozzáfűzte, a jelenlegi válság globális, olyan, mintha összeomlott volna a működése, emellett megváltozott a gondolkodásmód és a kapzsiság is megjelent, sokszor túlárazás is megfigyelhető. Ami pedig súlyosabb gondokat is okozhat, az az alapanyaghiány és a chiphiány - van, amire 1 év a várakozási idő. A szakember abban is látja a problémát, hogy a magas terményárakhoz hozzákapcsolódik a magas inputanyagár is, viszont, ha majd visszakorrigál a piac, akkor jönnek majd az újabb kihívások. Vajda Beáta, a Bayer Hungária Kft. Crop Science üzletág marketing vezetője elmondta, hogy bizonyos iparágak között is versengés van, mint például az agrárium, a vegyipar és a kozmetikaipar. 

A Covid nagyon kihatott a globális ágazatokra, és igazából mindenre. A legtöbb alapanyag Kínából származik, viszont számos régiót bezártak. Most pedig komoly kihívás előtt van minden iparág. Amit fontosnak tartok kiemelni, az az, hogy higgadtan kell vásárolni, és nem szabad bespájzolni.
Vajda Beáta

A Bayer Hungária Kft. Crop Science üzletág marketing vezetője elmondta azt is, hogy Magyarországon tradíciója van a vetőmag-előállításnak, nekik is sikerült 10%-kal növelni a vetőmag mennyiségét, de ennek meglesz a maga ára is. Hangsúlyozta, hogy a gyártók mindent elkövetnek azért, hogy a hazai termelést támogassák.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mi a helyzet műtrágya-fronton?

A termelőkön múlik, hogy lesz-e trágyahiány vagy nem. Ha elfogadják a jelenlegi alapanyagárakat, lesz hiány, ha nem, akkor nem. Az idei évtől új műtrágya törvény fog életbe lépni a nyáron, melyben szabályozzák a nehézfémeket is - ez is komoly változásokat fog okozni. Az is nehézségeket okoz, hogy orosz áru európai kikötőben nem köthet ki. Mivel így nem lesz határérték alatti foszfor és NPK műtrágya a hazai piacon, így szükséges a hazai szabályozás felülvizsgálata

- mondta Balássy Ákos, az EuroChem Agro Hungary Kft. ügyvezetője, aki hozzátette azt is, hogy ha nem fog tudni bejönni az orosz káli, nagy gond lesz. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Görög Róbert, Balla Zoltán, Balássy Ákos, Vajda Beáta, Vajda Péter

Mikor már a zsákok is gondot okoznak

Balla Zoltán arról számolt be, hogy a vállalatnál 100%-os hazai előállítás van, ugyanakkor a vetésterületek mintegy 30-40%-kal kerülnek többe, amit bizony az árakban is meg kell mutatni. 

Csak a zsákoknak ötször annyiba kerülnek, mint korábban. Mi magyar zsákokkal is dolgozunk, magyar cégekkel gyártatjuk őket, de a drágulás miatt ezt is bele kell építeni az árakba.

A kerekasztal-beszélgetés során megtudtuk azt is, hogy a szeptemberi vetésekhez sokan már most szeretnének magokat vásárolni és lekötni őket. Az előállítóterületeknél pedig óriási árat kell fizetni azért, hogy normális területen, itthon, öntözve tudjanak vetőmagokat előállítani. Mindezek mellett a trendek is megváltoztak, például mindenki a napraforgó vetőmagokat keresi. Nem számít, milyen, csak legyen. A szakember azt reméli, hogy ez a trend nem lesz hosszú távú. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Valamire ráébresztett a háború?

Vajda Beáta, mint mondta, nagyon fontos a fenntarthatóság, de a jelenlegi helyzetben néhány dolog nagyon nehezen tartható. 

A háború talán elgondolkoztatja egy kicsit az európai döntéshozókat. Úgy gondolom, hogy nemcsak nekünk, gyártóknak, hanem a termelőknek és az érdekképviseleteknek is együtt kell ebben dolgozni. Komoly klimatikus viszonyokkal küzdünk, egyszerűen együtt kell működni.
Vajda Péter

Vajda Péter is emlékeztetett arra, hogy a hagyományos termelést el lehet felejteni, a növénytermesztés jövője a hatékonyság növelésében lesz. A szakember úgy fogalmazott, hogy a legtöbb gyártó cég nem hagy el évet fejlesztés nélkül, és ezt a jövőben nem lehet elhanyagolni a növénytermesztésben sem. Az innováció elkerülhetetlenségéről és fontosságáról minden szakértő egyetértett, és úgy gondolják, hogy valóban ebben lehet a jövő, a termelőket pedig segíteni kell, hogy utat találjanak ebben, és a vízre, az öntözésre is egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetni. 

A Portfolio Agrárium 2022 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Képek forrása: Portfolio/Stiller Ákos

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?