A termelők háromnegyede idén ráfizet a kenyérgabonára

agrarszektor.hu
Jól jött a búzának az utóbbi pár nap csapadékosabb időjárása, mert elmúlt a kényszerérés veszélye, és a betakarítást nem kell előrébb hozni. A tavalyi rekordhoz képest azonban termésmennyiségben legalább 10 százalékos visszaeséssel kell számolniuk a gazdáknak, akiknek túlnyomó része idén veszteséggel fogja termelni a kenyérgabonát.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Péter-Pál napja után, július 5. körül megkezdődhet a búza aratása, ha nem fordul túl forróra az időjárás

- adott helyzetjelentést az agrárszektor.hu-nak Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. Elmúlt tehát a kényszerérés veszélye, amely még pár napja is riogatta a gazdákat, a levegő ugyanis lehűlt, sok helyen megfelelő mennyiségű csapadék hullott az országban, így a növények érése is normalizálódott.

A kedvezőtlenebb időjárás miatt már biztosan nem ismétlődik meg a tavalyi rekordtermés. Búzából legalább 10 százalékkal kisebb mennyiségre számíthatunk idén, ami azt jelenti, hogy mintegy 500 ezer tonnával jut kevesebb majd exportra a kenyérgabonából.

A minőséggel viszont nem lesz különösebb gond, hiszen a takarmánybúza csak csapadékosabb időjárás esetén dominál, szárazabb években viszont - ilyen a 2017-es esztendő is - az étkezési minőség aránya a magasabb. Ezt ugyanakkor ma már jelentősen befolyásolja a fajtaválasztás is. A gazdák jó része a takarmányminőség irányába ment el, mert a két minőség között nincs túl nagy árdifferencia.

Kilónként legalább 5-8 forinttal kellene drágábbnak lennie az étkezési búzának ahhoz, hogy a termelők inkább amellett tegyék le a voksot.

A takarmánybúza túlsúlya nem okoz különösebb gondot, hiszen a magasabb minőséget a piac sem keresi olyan mértékben, mint amilyenre mi is számítottunk - mondta Vancsura József. Ennek elsősorban az az oka, hogy - időjárástól függően - az egyik évben 70-80 százalékot tesz ki az étkezési minőség az exportra szánt termékben, a másik évben viszont csupán 10-20 százalékot. Az ilyen ingadozásokat a piac nem tudja tolerálni - emelte ki a GOSZ elnöke.

Mivel öntözésre nincs túl sok lehetőség, a technológia megváltoztatásával lehetne némileg stabilizálni a termésmennyiségeket. Az energia- és víztakarékos talajművelés, illetve a tápanyagszint növelése a jelenlegi problémák egy részét meg tudná oldani. Ma még ugyanis ott tartunk, hogy a növények több tápanyagot vesznek ki a földből, mint amennyit évről évre visszapótolunk.

Egységesen magas minőséget kell előállítani nagy mennyiségben, a magyar termelők számára jelenleg ez a legfontosabb kihívás - véli Vancsura József. A versenyképesség alapja az is, hogy a kínált áru kitartson az új termésig, vagyis ne zavaró tényezők legyünk a piacon, hanem biztos pontok, és folyamatosan el tudjuk látni a megcélzott szegmenst.

A GOSZ adatai szerint a búzatermelők fele volt veszteséges a tavalyi tonnánként 40 ezer forintos átlagár mellett. Idén ez akár a 70-80 százalékot is elérheti a kedvezőtlen időjárás miatt, ahhoz ugyanis, hogy némi nyereség is keletkezzen, átlagosan 50 ezer forintos felvásárlási árra lenne szükség.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?