Görögország bevonná a mezőgazdasági munkákba a menekülteket

Görögország bevonná a mezőgazdasági munkákba a menekülteket

agrarszektor.hu
Görögország konzervatív kormánya egy olyan terven dolgozik, amely több százezer, papírokkal nem rendelkező migráns integrálására irányul, hogy a mezőgazdaságban, az építőiparban és az idegenforgalomban jelentkező munkaerőhiányt pótolják - közölték szerdán minisztériumi tisztviselők a Reuters szerint.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Más európai országokhoz hasonlóan Görögország is szembesült a 2020-as COVID-19 járvány idején a munkaerő elvándorlásával, mind az őslakosok, mind a legális bevándorlók közül, akik közül sokan soha nem tértek vissza.

- mondta Dimitrisz Kairidisz migrációs miniszter az ERT állami műsorszolgáltatónak.

Meg kell néznünk, hogy mit kezdjünk azzal a népességgel, amely már az országunkban van, anélkül, hogy további vonzerőt mutatnánk fel mások számára, hogy illegálisan jöjjenek

- mondta Kairidisz.

További részleteket nem árult el a tervről, amely még korai szakaszban van. Kairidisz várhatóan a jövő hónapban egy kabinetülésen fogja hivatalosan is ismertetni a kezdeményezést - mondta a Reutersnek a migrációs minisztérium egyik tisztviselője.

Görögország Kyriakos Mitsotakis miniszterelnök 2019-es megválasztása óta keményen fellépett a migrációval szemben, több határőrt vett fel és fokozta a járőrözést a szárazföldi és tengeri határain, hogy megállítsa az újonnan érkezőket.

Most is dolgoznak, csak papírok nélkül

Lefteris Avgenakis mezőgazdasági miniszter elmondta, hogy tárgyalásokat folytat a migrációs minisztériummal a probléma megoldása érdekében. Elmondta, hogy Görögországnak évente körülbelül 180 ezer mezőgazdasági munkásra van szüksége, akiket hagyományosan az Albániával, Bangladessel, Indiával és Egyiptommal kötött munkavállalói programok segítségével foglalkoztatnak, de a bürokratikus késedelmek munkaerő-hiányt okoznak.

Tény, hogy több ezer illegális munkás van az országunkban, akik hosszú évek óta ismerik a juh- és kecsketenyésztés sajátosságait és nehézségeit

- mondta Avgenakisz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?