Ezt mutatják a számok: így teljesített valójában a magyar mezőgazdaság 2020-ban

Ezt mutatják a számok: így teljesített valójában a magyar mezőgazdaság 2020-ban

MTI
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar exportja értékben 2,3, mennyiségben 4,5 százalékkal nőtt tavaly az előző évihez képest - ismertette az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentését a hétfői Világgazdaság. Míg a külkereskedelmi adatok a gabonafélék túlsúlyát mutatják hosszú évtizedek óta, addig az importban továbbra is a késztermékek aránya a legmagasabb.

Májusban ismét AgroFood 2025 és AgroFuture 2025 konferencia! 

Május 20-án a hazai élelmiszeripart érintő legfontosabb témák lesznek terítéken a Portfolio AgroFood 2025 konferencián, május 21-én a Portfolio AgroFuture 2025 konferencián pedig a mezőgazdasági fenntarthatóság és innováció lesz kulcsszerepben.

AGROBÉRLETTEL most az egyik konferenciára 50% kedvezménnyel regisztrálhat!

Kistermelők és fiatal gazdák 50% kedvezménnyel regisztrálhatnak a rendezvényre! 

Az élelmiszergazdaság 5,3 százalékkal javított külkereskedelmi egyenlegén, a nemzetgazdasági kivitelben pedig - tovább növekedve - 9,2 százalék az agrárium aránya. Az eredményhez hozzájárult, hogy válsághelyzetekben az élelmiszer értéke emelkedik, ami az egész értékláncban végig megmutatkozik. Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője a lapnak kifejtette, hogy az elmúlt év felgyorsított egy sor olyan folyamatot, amire csak később számítottak. Ilyen például a fogyasztói tudatosság és az üzemi higiénia erősödése, az értékesítési csatornák átalakulása, valamint az élelmiszerárak árérték arányában történő emelkedése.

Fórián Zoltán szerint ez utóbbi nemcsak a mezőgazdasági kibocsátás jelentős, 4,8 százalékos emelkedésében, hanem a külkereskedelem bővülésében is tetten érhető. A külkereskedelmi adatok a gabonafélék túlsúlyát mutatják hosszú évtizedek óta. A kukorica exportvolumene csaknem 35 százalékkal bővült tavaly, az éves átlagos exportár 12 százalékkal csökkent ugyan, de ez is az áremelkedések év végi hullámával függ össze. A kukorica exportja már 2019-ben is kiugró volt, tehát magas bázisról tudott 19 százalékkal tovább emelkedni.

A búzánál is jelentős, 16,4 százalékos exportérték-növekedés volt megfigyelhető. Az alapanyagok kivitelének szárnyalása egyben azt is jelezte, hogy megakadt a magas feldolgozottságú élelmiszerek arányának mintegy évtizede tartó növekvő trendje, de ezek 40 százalékot közelítő aránya az exportban már így is jelentős eredmény - írta a lap.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2025
Fenntarthatósági követelmények az agráriumban.
AgroFood 2025
Élelmiszeripari körkép a hazai agráriumban.
Agrárium 2025
Hamarosan újra együtt az agrárszakma!
EZT OLVASTAD MÁR?