Óriási beruházás Dombegyházán: milliárdokból fejlesztett a magyar tejes cég

Óriási beruházás Dombegyházán: milliárdokból fejlesztett a magyar tejes cég

MTI
A Kisdombegyházi Agro-Ferr Kft. mintegy 10 százalékkal növeli termelését az idén, az év végére hatmillió liter tej előállítását tervezi. A Békés vármegyei családi vállalkozás addigra a jelenlegi 530-ról 800-ra növeli tehénállományát - mondta a társaság ügyvezetője az MTI-nek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Dorcsinecz Balázs emlékeztetett, az ősszel adták át a 2,8 milliárd forintból megvalósított új, csaknem tízezer négyzetméteres istállót. A beruházáshoz az összeg felét a Vidékfejlesztési program keretéből nyerték el, a másik felét önerőből biztosították. Akkor vállalták, hogy a 350-es szarvasmarha létszámot 800-ra emelik. Vásároltak 130 vemhes üszőt, ettől kezdve saját szaporulatból bővítik az állományt. Most 530 tehenük van, de a nyárra várhatóan 620-ra nő a számuk.

Jelenleg napi 15 ezer liter tejet fejnek le, az év közepére reményeik szerint elérik a 20 ezer litert, így az éves tejtermelésük 5,5 millióról 6 millióra nőhet. (2018-ban még hárommillió liter volt.) Az új 560 férőhelyes istálló korszerű, az állatok komfortérzetének növelését egyebek között elektromos patamosók, elektromos hátvakarók szolgálják, valamint az állatok alatt, a pihenő boxban elhelyezett hűtött vízágyak. A fejőrobotokat a tehenek saját szükségletük szerint kereshetik fel. Dorcsinecz Balázs elmondta: azt remélik, hogy a nyári hőstresszt az állatok már nem fogják megérezni, ami reményeik szerint 10-15%-os tejhozam-növekményt, emellett a szaporulatszám-emelkedését és a tej előállítási költségének csökkenését eredményezi majd.

A Kisdombegyházi Agro-Ferr Kft. 1993-ban alakult. Állattenyésztéssel, szántóföldi növénytermesztéssel, mezőgazdasági szolgáltatással foglalkoznak. Éves átlagos alkalmazotti létszámuk 100 fő körüli. A szántóföldi növénytermesztést 1124 hektáron végzik, a szarvasmarháknak a takarmányt 90%-ban saját maguk termelik meg. Állattenyésztési tevékenységüket 1995-ben kezdték, a tejhasznú szarvasmarhatartással 2008 óta foglalkoznak. A tejet az Alföldi Tej Kft. részére értékesítik. A termelői csoportosulásnak kis hányadban ők is résztulajdonosai.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a társaság nettó árbevétele teljes egészében hazai értékesítésből származott 2021-ben, és meghaladta a 4 milliárd forintot, ami 700 millió forintos emelkedés a megelőző évhez képest. Adózott eredménye a 2020-as 496 millió forintról egy év alatt 527 millióra nőtt. Dorcsinecz Balázs előzetes kalkulációi szerint 2022-ben az árbevétel némiképp emelkedett. Békés vármegyében 2022-ben 66 ezer szarvasmarhát tartottak a gazdák.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?