Román étolajjal csaltak áfát, lebuktak

MTI
Több mint 300 millió forint kárt okozott a költségvetésnek egy étolaj-kereskedő bűnszervezet. A Romániából vásárolt étolajat Magyarországon értékesítették, és közben elcsalták az eladási árban szereplő áfát. A bűncselekmény akár 20 év szabadságvesztéssel is büntethető.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egy étolaj-kereskedő bűnszervezet valótlan tartalmú számlákkal több mint 300 millió forint kárt okozott az állami költségvetésnek. A gyanúsítottakat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) dél-alföldi pénzügyi nyomozói fogták el - áll a hatóság közleményében.

A gyanú szerint egy kecskeméti férfi Romániából vásárolt étolajat, amelyet főként magyar éttermeknek, sütödéknek értékesített. Az eladási árban szereplő áfát többféle módszer ötvözésével csalta el. A bűncselekményhez nemcsak magyar, hanem cseh, szlovák, lengyel és román cégekből álló, fiktív számlákat kiállító hálózatot is felhasznált.

A NAV pénzügyi nyomozói és informatikai munkatársai egyszerre csaknem húsz helyszínen jelentek meg, és elfogták a bűnszervezet vezetőjét és tagjait. A kár megtérülésére járműveket, egy új építésű ingatlant, és a gyanúsítottak lakásán talált több millió forint készpénzt is lefoglalták. A bűnszervezet vezetőjét és négy tagját különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette, és hamis magánokirat felhasználása miatt gyanúsítottként hallgatták ki, és őrizetbe vették. Ez a bűncselekmény akár húsz év szabadságvesztéssel is büntethető.

Egy éven belül ez a második eset, hogy az illegális étolaj-kereskedelmi piac jelentős szereplőjét leplezték le. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség tavaly júniusban 26 ember ellen emelt vádat egy kiskunfélegyházi étolajgyártó cég működése ügyében. A láncolatot működtető étolajgyártó cég vezetője és társai csaknem három éven át több mint 4,1 milliárd forint áfával károsították meg a költségvetést.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?