Figyelem! - Új szabályok jönnek a borszőlő-értékesítésben

MTI
Új értékesítési és vásárlási szabályokat vezettek be a borszőlőre, július közepétől az uniós szabályoknak megfelelő szabványos szerződésmintákat kell alkalmazni. Az intézkedéstől a szőlőtermelők és felvásárlók közötti elmérgesedett viszony rendeződését várják.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Azoknak a szőlőtermelőknek, borászatoknak és felvásárlóknak, akik 10 tonna feletti mennyiségben állítanak elő vagy vásárolnak fel borszőlőt a mostani szakmaközi intézkedés szerint három módon kell az árat meghatározniuk: szerződésben, nyilvános árajánlatban, vagy képlet alapján - áll a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) friss közleményében. Az intézkedés célja, hogy a szőlőtermelők és a felvásárlók közötti kapcsolat országos szinten rendeződjön, és átlátható, hosszú távon kiszámítható felvásárlási viszonyok alakuljanak ki.

Mi a sikeres agrár-vállaltvezetők titka? Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Mikor várhatóak a támogatási döntések? Mit hoz az aratás 2017-ben? Merre tart a Közös Agrárpolitika? Kiváló kapcsolatépítési lehetőségekre és elsőrangú szakmai programra számíthat idén is Kelet-Magyarország legnagyobb agrárfórumán. Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon még ma!

A szabályokról február óta zajlott az egyeztetés. Azoknak, akik már szerződéssel rendelkeznek, nem kell új szerződést kötniük. Szükség esetén a meglévőt kell kiegészíteniük egy betétlappal, amely tartalmazza az előírt kötelező elemeket.

Az újonnan szerződő szőlőtermelők az előző három évben eladott szőlő éves mennyiségi átlagának a felére kötelesek szerződést kötni, a felvásárlók pedig az előző három évben vásárolt szőlő éves mennyiségi átlagának felére. A fennmaradó 50 százalékra nyilvános árajánlatot tehetnek a felvásárlók, vagy a HNT árprognózisában alkalmazott képlet alapján rögzítik a felvásárlási árat.

Nyilvános árajánlatában a felvásárló fajtánként vagy fajtacsoportonként, eredetvédelmi kategóriánként hirdethet meg nettó ajánlati árakat, amelyektől a későbbiekben csak felfelé térhet el. Ezeket a HNT-nek kell elküldeni augusztus 15-éig. Valamennyi beérkezett ajánlat megtekinthető lesz a szakmaközi szervezet honlapján, illetve a hegybíróknál kifüggesztve az irodában.

Meghirdetett felvásárlási ár hiányában a HNT a korábban bekért adatok alapján árprognózis-képletet dolgozott ki a szerződésen felüli részre. Ennek alkalmazásával fajtacsoportonként és régiónként számítják ki a borszőlő felvásárlási árát. A számításnál súlyozva veszik figyelembe az árbefolyásoló tényezőket: többek között a várható termést, a meglévő készletet, az elmúlt évi felvásárlási árakat és a termelési költségeket, az évjárat jellemzőit. Az árprognózist minden évben augusztus elején teszik közzé.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az év elején vizsgálatot kezdett annak kiderítésére, hogy visszaéltek-e gazdasági erőfölényükkel egyes szőlőfelvásárló pincészetek, amikor tavaly ősszel indokolatlanul alacsony árat fizettek a szőlőért, sőt néhány napra be is fagyasztották a felvásárlást. Az ügyet a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa indította el, konkrét nevek azonban nem hangzottak el, mivel a szőlőtermesztők féltek a retorziótól. Országos problémáról volt egyébként szó, amelyet a mostani intézkedések talán orvosolni tudnak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?