Komoly átalakulás előtt a magyar élelmiszeripar: óriási fejlesztések indulhatnak

Komoly átalakulás előtt a magyar élelmiszeripar: óriási fejlesztések indulhatnak

MTI
A hazai élelmiszeripar innovációja mind a lakosság jóléte, egészsége, életminősége, mind a foglalkoztatottság, a jövedelemtermelő képesség és az élelmiszerbiztonsági kockázatok csökkentése szempontjából rendkívül fontos - mondta az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Creaveg Zrt.-nél tett látogatáson, Budapesten a tárca közleménye szerint.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Erdős Norbert elmondta, a termelés hatékonyságának növeléséhez, a digitális tudás fejlesztéséhez és a szemléletváltoztatáshoz alapvető fontosságú a kutatás-fejlesztés és az innováció. Rámutatott, hogy a világ élelmiszeripara paradigma-váltás küszöbén áll, ezt a hazai vállalkozások időben felismerték és felzárkóztak ehhez a folyamathoz - írták. A közlemény szerint az államtitkár emlékeztetett, hogy a 2021-2027 közötti időszakban a hazai élelmiszeripari vállalkozások a fejlesztéseikhez - a korábbi uniós ciklushoz képest jelentősen nagyobb keretre -, mintegy 750 milliárd forintra pályázhatnak.

Martonicz Dániel és Dr. Tóth András, a Creaveg Zrt. alapítói elmondták, hogy a naponta minőségi élelmiszert fogyasztók száma a jelenlegi egymilliárd főről 2050-re két és fél milliárdra emelkedik majd, ami az ENSZ szerint az élelmiszerfogyasztást 60 százalékkal, a húsfogyasztást 100 százalékkal is megnövelheti. A Vidékfejlesztési Program élelmiszeripari pályázatának segítségével Debrecen mellett Magyarország első növényi fehérje izoláló és extrudáló üzemét szeretnék létrehozni, ahol a bab- és borsófehérje felhasználásával készülő termékeikkel elsősorban a fenntartható táplálkozást akarják erősíteni - áll az AM közleményében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vészesen fogy a Föld vízkészlete
Fenntarthatóság

Vészesen fogy a Föld vízkészlete

Magyarország szerencsés adottságainak köszönhetően jó minőségű vízkészletekben gazdag, de fontos lenne megtartani a vizeket.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?