Megtudtuk: erős véleményt közölt a FAO a magyar élelmezésbiztonsági javaslatról

Megtudtuk: erős véleményt közölt a FAO a magyar élelmezésbiztonsági javaslatról

MTI
A magyar élelmezésbiztonsági javaslat eljutott a FAO-hoz, azaz az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetéhez. Bencsik Dávid helyettes államtitkár a FAO főigazgató-helyettesével, Vladimir Rakhmaninnal folytatott online megbeszélést - tájékoztatta az Agrárminisztérium (AM) kedden közleményben az MTI-t. A megbeszélésen részt vett többek között Hafiz Muminjanov, a FAO római központjának növénytermesztési rendszerek fenntartható intenzifikálásáért felelős mezőgazdasági tisztviselője is - tájékoztatott közleményében az AM.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) aktív szerepet vállal a fenntartható mezőgazdaság és élelmezés kialakításában, mind regionális szinten, mind globálisan - írja a szaktárca közleményében. Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára éppen ezért egyeztetést folytatott a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Hivatalának vezetőjével, valamint a római központ illetékes szakértőjével a magyar agrárinnovációk szerepéről és lehetőségeiről a fenntartható élelmezési rendszerek kialakításában.

A helyettes államtitkár, aki egyben az ENSZ Élelmezési Rendszerek magyar nemzeti koordinátora is kiemelte, hogy Magyarország nagy hangsúlyt fektet a technológiai agrárfejlesztésekre és a feldolgozóipar fejlesztésére. Bencsik Dávid szerint a cél az, hogy a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar nagyobb tudásbázisra, csúcstechnológiára építve, alacsonyabb költséggel, kisebb környezeti terhelés mellett fenntartható, egészséges és piacképes árukat és szolgáltatásokat állítson elő.

A helyettes államtitkár a találkozón az ENSZ képviselőinek egy magyarországi fejlesztésű, a tudomány és a privátszféra közös fejlesztésén alapuló beltéri vertikális gazdálkodási koncepciót is bemutatott, amely technológia útján az előállított zöldség, gyümölcs és akár állati takarmány jelentősen növelheti az élelmezésbiztonságot, különösen a szélsőséges éghajlattal sújtott országokban. A helyettes államtitkár beszámolt róla, hogy jelenleg is fejlesztés alatt áll Budapesten egy Közép-Európában is egyedülálló zárt, körforgásos rendszerben működő, hulladékmentes városi beltéri növényfarm fejlesztése a tudomány és a vállalati szféra összefogásával.

Az eseményen Szabó István, a MATE oktatási és nemzetközi rektor-helyettese beszámolt a beltéri vertikális gazdálkodási koncepció tudományos hátteréről és a koncepció körül kialakuló nemzetközi tudományos együttműködésekről. A koncepciónak otthont és technológiai alapot adó nagyvállalat, a Tungsram elnök-vezérigazgatója, Joerg Bauer a kormányzati, tudományos és vállalati szintű partnerségi együttműködésről és a program nemzetközi vetületeiről adott részletesebb tájékoztatást.

A FAO főigazgató-helyettese és európai, valamint közép-ázsiai regionális képviselője a magyar élelmezésbiztonsági javaslat minél szélesebb körben történő bemutatásának szükségességére hívta fel a magyar partnerek figyelmét és kiemelte a kezdeményezés fontosságát, annak létjogosultságát. Vladimir Rakhmanin hozzátette, hogy a FAO már foglalkozik a kérdéskörrel, többek között a vertikális farm technológiával is. A magyar javaslat pozitívumaként értékelte, hogy nem profit-, hanem a közösségi felelősség orientált. A javaslat egy nemzetközi kutatói és tudományos bázison nyugszik, amelyet egy világhírű magyar vállalat, a Tungsram biztosít.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?