Magyarországon épült fel Közép-Európa legnagyobb növényolaj-finomító üzeme

Magyarországon épült fel Közép-Európa legnagyobb növényolaj-finomító üzeme

MTI
Az élelmiszeripar stratégiai ágazat, megfelelő és hatékony működése nemzetbiztonsági jelentőséggel is bír, a kormány célja az ellátás folyamatos garantálása és emellett az exportteljesítmény javítása - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tárcavezető a Viterra Növényolajgyártó Kft. bővítésének átadásán hangsúlyozta, hogy egy-egy ország élelmiszeripara ma már csak a legkorszerűbb technológiai feltételek mellett lehet versenyképes, ezért jó hír, hogy Foktőn létrejött Közép-Európa leghatékonyabb és legnagyobb olajfinomító üzeme. A 22 milliárd forintos beruházáshoz az állam 1,8 milliárd forint támogatást nyújtott, így segítve negyven új munkahely létrehozását és garantálva a jelenlegi 134 alkalmazott megtartását.

Szijjártó Péter stratégiai ágazatnak nevezte a mintegy 135 ezer embernek munkát adó élelmiszeripart. Kiemelte, hogy az elmúlt évek gazdasági nehézségei közepette a szektornak sajnos lehetősége volt stresszteszteket végezni, de ezekből kiderült, hogy az ágazat válságálló, ugyanis hazánkban nem alakult ki semmiféle ellátási zavar.

Célunk, hogy a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar folyamatosan, hatékonyan és biztonságosan, hosszú távon tudja kiszolgálni és fedezni a magyar lakosság élelmiszerigényét. Emellett szeretjük azt is, ha ez a jobb években a külgazdasági törekvéseink sikerre vitelében is szerepet vállal

- szögezte le. Majd rámutatott, hogy tavaly a krízis ellenére óriási rekord született, a magyar élelmiszeripar termelési értéke 17 százalékos növekedéssel meghaladta a 4400 milliárd forintot, ennek volumene idén ráadásul 46 százalékos bővüléssel már augusztusra elérte a 4000 milliárd forintot, így újabb csúcsdöntés készül. Aláhúzta: az élelmiszeripari export értéke tavaly 11 százalékos növekedéssel átlépte a tízmilliárd eurót, s bár Magyarország a lakosságszámát tekintve csak 95. a világon, az élelmiszerkivitel terén a 32. helyen áll.

Beszédében a miniszter arra is kitért, hogy a legsúlyosabb és legösszetettebb biztonsági kockázatokkal kell szembenéznie a világnak a második világháború óta, Magyarország pedig Ukrajna szomszédjaként különösen érzi a háború negatív következményeit. Szavai szerint az egyik ilyen következmény a globális élelmiszerellátásra vonatkozik, ugyanis számos ország nagyban függ az ukrán és az orosz gabonaellátástól. Mint mondta, egyedül Ukrajnán körülbelül 400 millió ember biztonságos ellátása múlik, így a jelentős részben ellehetetlenült kivitel nyomán ennyi ember kerülhet veszélybe, alapvetően a Közel-Keleten, Afrikában és Délkelet-Ázsiában. Végül hozzátette: az ENSZ Élelmezési Világprogramjának (WFP) adatai azt mutatják, hogy jelenleg 828 millió ember nem jut megfelelő mennyiségű élelemhez a Földön, és ez a szám drámain nőtt az elmúlt években.

Címlapkép: Szijjártó Péter, David Mattiske és Szlovacsek Attila (Forrás: MTI/Bús Csaba)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?