Ha valaki megkóstolná a legjobb balatoni borokat, Veszprémben megteheti

Ha valaki megkóstolná a legjobb balatoni borokat, Veszprémben megteheti

MTI
A balatoni régió éttermei és borászatai, valamint az olasz konyha állnak a pénteken kezdődött, háromnapos veszprémi Balaton Wine & Gourmet fesztivál középpontjában. A fesztiválon mintegy negyven kiállító, a színpadokon pedig csaknem félszáz program várja az érdeklődőket Veszprémben, a Séd-patak völgyében.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

A péntek délutáni megnyitón Mészáros Zoltán, a Balaton Wine & Gourmet ügyvezető igazgatója felidézte: a harmadik éve megrendezett fesztivált azért hozták létre, hogy legyen egy, a balatoni gasztrokultúrát bemutató seregszemle, amelyen a prémium kategóriás szolgáltatók évről évre megmutatják magukat a régiónak és a nemzetközi közvéleménynek. Mindez a Balaton-környéki gasztroturisztikai régió nemzetközi láthatóságát segíti - emelte ki. Hozzátette: 2022-ben Japán és Spanyolország, 2023-ban Argentína és Franciaország volt a díszvendég, idén pedig Olaszországot hívták meg.

Manuel Jacoangeli, Olaszország magyarországi nagykövete elmondta: céljuk bemutatni az olasz élelmiszeripari és borászati hagyományokat egy olyan magyar régióban, amely szintén híres gasztronómiai tradícióiról. A nagykövet jelezte: Olaszország jelenleg Magyarország hatodik legnagyobb élelmiszer- és italbeszállítója, idén januártól júniusig 253 millió eurós forgalommal és közel hatszázalékos piaci részesedéssel. A borágazatban ugyanebben az időszakban 5,2 millió euró értékű magyarországi exporttal és 35%-os részesedéssel a lista élén áll Olaszország - jegyezte meg.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere hangsúlyozta: idén több olyan rendezvényt ismét megszerveztek, amelyet a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programhoz kapcsolódóan indítottak el. Ilyen a Holtszezon irodalmi fesztivál, a Gyárkert Kultúrpark és a Balaton Wine & Gourmet fesztivál.

Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója kiemelte: az EKF program célja az volt, hogy felhelyezze a térséget Európa kulturális térképére, most pedig az a fontos, hogy ott is tudjon maradni mint kreatív régió. Károlyi Zsuzsanna, a főtámogató E.ON Hungária Csoport márka- és marketingvezetője úgy fogalmazott: a szenvedélyesség köti össze az olaszokat és a magyarokat, Gianni Annoni, a Balaton Wine & Gourmet házigazdája pedig a magyar-olasz testvériség megnyilvánulásának nevezte a rendezvényt.

A fesztiválon mintegy negyven kiállító, a színpadokon pedig csaknem félszáz program várja az érdeklődőket Veszprémben, a Séd-patak völgyében.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 16. 13:31