Jön az új támogatás: ezek a magyar gazdák juthatnak pénzhez 2025-től

Jön az új támogatás: ezek a magyar gazdák juthatnak pénzhez 2025-től

MTI
A kormány minden eszközt meg kíván ragadni ahhoz, hogy segítse a szőlő- és bortermelést Magyarországon, továbbá külön támogatási és fejlesztési programot hirdetett a Balaton turisztikai térségnek - mondta Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkár a 60. Badacsonyi Szüreten  Badacsonytomajban.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

Latorcai Csaba a rendezvényt megnyitó beszédében kiemelte, 30 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre szerkezetátalakító támogatásra, amelyből jelentős arányban részesednek a badacsonyi szőlősgazdák is. Hozzátette, segíteni kell a "minden nemzetközi összevetésben helytálló" badacsonyi borok terjesztését is. Ezt a célt is szolgálja a magyar borok nemzetközi marketingjére rendelkezésre álló másfél milliárd forintos támogatási összeg. Az államtitkár ugyancsak célként fogalmazta meg, hogy a külföldiek számára is minél inkább vonzó nyaralási, sőt egész éves pihenési lehetőség legyen a térség.

Mint mondta, ezt kívánja segíteni a kormány azzal, hogy külön támogatási programot hirdetett és külön fejlesztési programot alkotott a balatoni turisztikai térségre. Kiemelte, hogy ennek keretében a jövő évtől külön forrásokat biztosítanak a Balaton-térségi önkormányzati együttműködéseknek és a térségi fejlesztésekre. Ezen belül külön segítséget és támogatást kívánnak nyújtani a különböző innovatív fejlesztések megvalósításához, az egész éves foglalkoztatás elterjesztéséhez, valamint a turisztikai attrakciók fejlesztéséhez - sorolta.

Latorcai Csaba szólt arról is, hogy sokan úgy tudják, az első szőlőtőkéket a rómaiak hozták Badacsonyba, de a legújabb kutatások szerint a kelták ültették az első tőkéket a hegy oldalába. Az államtitkár méltatta a település múltját, szerepét a magyar történelemben, valamint a helyi szőlőtermelők és borászok kemény kitartó munkáját, hogy helyt álltak a megváltozott éghajlati viszonyok között is, és már egy hónappal ezelőtt megkezdték a szüretet a 40 fokos melegben.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 16. 13:31