Gépvásárlási trendek: ennyiért vettek mezőgazdasági gépeket a vállalkozások 2019-ben

Gépvásárlási trendek: ennyiért vettek mezőgazdasági gépeket a vállalkozások 2019-ben

MTI
Több mint 180 milliárd forint értékben vásároltak a vállalkozások új mezőgazdasági gépet tavaly, azaz 3%-kal költöttek többet a megelőző évinél, alkatrészekre pedig 7%-kal többet, mintegy 55,6 milliárd forintot fordítottak az agrárágazatban, derült ki a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) felméréséből, amely 157 mezőgép-forgalmazó és -gyártó eladási jelentése alapján készült.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A jelentés szerint a gazdálkodók továbbra is az erőgépek beszerzésére költötték a legtöbbet, ez adja a mezőgazdasági gépberuházás összértékének 56%-át. A teljes értékesítésen belül a traktorok 34%-os, a gabonakombájnok 12%-os arányt képviseltek. Tavaly több mint 3000 új traktort értékesítettek 61 milliárd forint értékben.

A gabonakombájn-piac 3%-kal maradt el 2019-ben az egy évvel korábbitól. Tavaly 254 új aratócséplő gép került a gazdaságokba az egy évvel korábbi 262-vel szemben. Az eladások összes értéke elérte a 20,8 milliárd forintot, tette hozzá a NAIK AKI.

Tavaly többek között mintegy 10-10 milliárd forintot költöttek vető- és ültetőgépekre, valamint növényvédő és -ápoló gépekre, több mint 13 milliárd forintot rakodókra. Szállító járművekre 7,2 milliárd forintot, öntözőgépekre 4,6 milliárd forintot, terményszárítókra 2 milliárd forintot, egyéb mezőgazdasági gépekre pedig 4,8 milliárd forintot költöttek az agrárcégek.

A jelentés alapján a magyar mezőgéppiac koncentráltságát mutatja, hogy a végfelhasználóknak történő mezőgazdasági gépértékesítés 66%-át 10 cég adta tavaly. Közülük a három legnagyobb agrárgép-kereskedő az összes magyarországi mezőgépeladás 51%-át bonyolította 2019-ben, ez 2 százalékponttal több az egy évvel korábbi részesedésükhöz képest. Kitértek arra is a jelentésben, hogy a beruházások növekedését a kedvező hitel-és lízingkonstrukciók is segítették. A Magyar Lízingszövetség közleménye szerint 2019-ben újabb rekordot ért el a mezőgazdasági gépek finanszírozása. A mezőgazdasági gépekhez köthető finanszírozott összeg 26%-kal 103 milliárd forintra nőtt 2019-ben, ezzel a járművek után a mezőgazdasági gépek jelentik a legnagyobb piacot a lízingcégeknek. A forgalmazók és a gyártók tapasztalatai szerint a vevők jelentős része bankhitel segítségével vásárol gépet. A legkedveltebb forrás a jegybank kedvezményes hitelprogramja volt, a legtöbben a 2019 januárjában indított növekedési hitelprogram (nhp) fix keretében elérhető konstrukciót vették igénybe új és használt gépek beszerzéséhez, év végére a lízingnél is elérhetővé vált a kamattámogatás, olvasható az elemzésben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?