Nem tört meg a hagyomány: idén is megtartották a híres termésjóslást Kőszegen

Nem tört meg a hagyomány: idén is megtartották a híres termésjóslást Kőszegen

MTI
A koronavírus-járvány miatt a szokásosnál kissé szerényebb keretek között, de a több száz éves helyi hagyományokat követve április 24-én Szent György napján idén is bejegyezték a hajtásokat a Szőlő Jövésének Könyvébe Kőszegen.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A vasi kisvárosban 1740 óta mutatják be a hegymesterek az évnek ezen a napján a szőlőhajtásokat a város elöljáróinak, rajzolják be azokat a külön erre a célra szolgáló díszes könyvbe. Az egyedülálló kőszegi hagyomány 2013-ban felvételt nyert a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe, 2019-ben pedig kiemelkedő nemzeti értékként bekerült a Magyar Értéktárba is.

A kőszegi városháza előtti téren Básthy Béla polgármesternek Böröcz Tamás a Kőszeg és Környéke, Vaskeresztes és Környéke Hegyközség elnöke mutatta be a hajtásokat, amelyeket miután Harangozó Vilmos esperes-plébános megáldotta, Németh János festőművész rajzolt be a könyvbe.

Láng József kőszegi borász az MTI-nek elmondta, hogy idén hajtások helyett még csak rügyek látszanak, "rügyfakadás utáni nemezes állapotban" vannak. Szavai szerint ez egyben azt is jelenti, hogy a szőlő átvészelte az áprilisi fagyokat, még bőven behozhatja a lemaradást tehát lehet reménykedni a jó termésben.

Elmaradt Kőszegen az ilyenkor szokásos felvonulás és ünnepség, borverseny helyett is csak nyilvános bormustrát tartottak, az érdeklődők pedig a város hivatalos közösségi oldalán online követhették figyelemmel az eseményeket, illetve a Jurisics téri "Lábasház" kirakatában tekinthetik meg a Szőlő Jövésnek Köve és Hagyománya címet viselő kiállítást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?