Tejkrízis: az olaszoknak van bőr a képükön!

MTI
Azonnali hatállyal leállította szerdán az Európai Bizottság az európai élelmiszerekkel szemben bevezetett orosz embargó miatt augusztus végén bejelentett, sajtok raktározásához nyújtott támogatásokat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A bizottság azzal indokolta a lépést, hogy aránytalanul megugrott a támogatási igények száma olyan térségekben - elsősorban Olaszországban -, amelyek egyébként hagyományosan nem exportálnak sajtot Oroszországba. A támogatási rendszer leállítása a bizottság közleménye szerint óvintézkedés, ilyen ütemben ugyanis nagyon gyorsan kimerült volna a 155 ezer tonnás támogatási keret. A támogatást szeptember 5-től lehetett igényelni. Mint arról az agrárszektor.hu is beszámolt, a sajtok mellett a sovány tejporra és a vajra is vonatkozott, azok tárolására pedig az év végéig a továbbiakban is lehet támogatást igényelni.

Az agrárszektor.hu információi szerint az aránytalanul nagy mértékben igényelt támogatás Olaszországra vonatkozik, amely három hét alatt 83 956 tonna sajtra igényelt magántárolási támogatást, e mennyiség pedig a rendeletben meghirdetett kvótának több, mint fele. Tette mindezt úgy, hogy a teljes EU-s igénylés 100 464 tonna volt, azaz Olaszország igényelte az összes benyújtott támogatások mintegy 84 százalékát, miközben hagyományosan nem is exportál jelentős mennyiségű sajtot Olaszországba.

Habár a támogatások csak a raktározási költségeket fedezik, mégis meglepő az érdektelenség a többi tagállam részéről. Elképzelhető, hogy a termelők szorult helyzetben kénytelenek azonnal megválni termékeiktől - akár nyomott áron is -, mindenesetre tény, hogy Magyarországról egy sajtra igényelt magántárolási kérelmet sem nyújtottak be a rendelkezésre álló szűk egy hónapban.

A bizottság közleményéből kiderül, hogy az Európai Unió sajtexportjának körülbelül a harmada irányult eddig Oroszországba, ami több mint 250 ezer tonnának felel meg. Ezek egy része romlandó, nem tárolható. Finnország és a balti államok sajttermelésük mintegy ötödét exportálják, és ennek több mint 90 százaléka eddig az orosz piacra került. Lengyelország, Németország és Hollandia sajtkivitelének körülbelül 40 százaléka irányult Oroszország felé, ám ez a sajttermelésnek ezekben az országokban jóval kisebb hányadát, 2-8 százalékát teszi ki.

A raktározási támogatás 3-7 hónapra szól, célja pedig, hogy a termelők időt nyerjenek, hogy eladatlan termékeiknek új piacokat tudjanak találni. Az uniós tejipar tavaly 2,3 milliárd euró értékben exportált termékeket Oroszországba, a legnagyobb értékben, mintegy egymilliárd euróért különféle sajtokat. Továbbra is lehet azonban pályázni vaj és a sovány tejpor magántárolására. Ezeknél sem mennyiségi, sem pénzügyi korlátot nem tartalmaz a bizottsági rendelet. Magyar támogatási igényt egyelőre nem nyújtottak be a termelők, de ezt a 2014. december 31-i határidőig még megtehetik.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?