Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
2019-ben a rovarbiznisz már 144 millió dolláros piacot jelentett Európában, 2025-ig pedig 45 százalékkal fog növekedni a forgalma - érzékeltette a robbanásszerű fejlődést ebben a szegmensben Aszalai Sándor, a Grinsect képviseletében. 2025-ben már 1,2 millió tonnányi rovarfehérjére van kilátás az öreg kontinensen, amelyik ezen a téren világelső lehet a termelésben. Pillanatnyilag Franciaország, Hollandia és Belgium járnak az élen, de minden országban akadnak üzletemberek, akik fantáziát látnak a rovarokban. Ennek oka, hogy hulladékon nevelve, elképesztő gyors rotációban nagyon hatékony biokonverzióra képesek, magyarán kiválóan hasznosítják a takarmányt, ami számunkra értéktelen hulladék is lehet. Aszalai Sándor rámutatott: 2025-ig az előrejelzések szerint még 2 milliárd dollárnyi friss tőke fog áramlani ebbe a piaci szegmensbe.
Hogy nem a levegőbe beszélt, azt az is mutatta, hogy előadását szokatlanul sok kérdés követte, mintha a hallgatóság egy része már maga is benne lenne a bizniszben, vagy éppen készülne belépni. Ezt a Grinsect örömmel fogadta, ugyanis partnereket keresnek a technológia nagyüzemi továbbfejlesztéséhez. Pillanatnyilag még viszonylag kevés a tapasztalat ezen a téren, és a tudás megszerzését bürokratikus akadályok is nehezítik még. Többek között
- mindössze 7 rovarfaj tenyésztése engedélyezett;
- lekorlátozták a rovaretésre használható takarmányok körét;
- egyelőre csak a halak takarmányozhatóak rovarfehérjével;
- a haszonállatok takarmányában maximum a nyersfehérjemennyiség 50 százaléka váltható ki rovarokkal.
Biztató módosítások a láthatáron:
- hamarosan (talán már idén) engedélyezik az éttermekből kikerülő hulladék rovarokkal történő etetését;
- hamarosan (talán már idén) a sertés és a baromfi számára is engedélyezik a rovarfehérjét.
Aszalai Sándor a meglévő tapasztalatok alapján állítja, hogy rovarokkal kevés takarmány és víz felhasználásával, kis helyen, gyorsan és könnyen automatizálható rendszerekben lehet fehérjét előállítani. Véleménye szerint az engedélyezett fajok közükl a katonalégy hasznosítja legjobban a takarmányt, és mindössze 45 nap a teljes életciklusa. Élete során három fázisban takarmányozzák, indító, nevelő és befejező "táppal", utóbbinak olyan a minősége, ami előnyösen befolyásolja a légylárva béltartalmát. Az elkészült lárvákat fertőtlenítik, leölik és kiszárítják, majd olajat préselnek belőlük.
Brojler-takarmányozási kísérletek alapján úgy találták, hogy rovarfehérjét bekeverve a tápba a madaraknak 7 százalékkal javult a takarmányértékesítésük, így kevesebb tápot igényeltek, ugyanakkor csökkent az állomány szétnövése. A tetsttömegbeli szórás 33-55 százalékkal volt kisebb attól függően, hogy mennyi fehérjét váltottak ki rovarokkal a takarmányban. A kedvező tapasztalatok hatására a Grinsect elkészített egy olyan üzemet, amelyben napi 200 kilogrammnyi légylárva állítható elő.
Aszalai Sándor elmondta, hogy rovarfehérje-gyártó üzemek állattartó telepek mellett is épülhetnének, hiszen a szervestrágya mennyiségét jelentősen csökkenteni lehetne a rovarokkal, miközben a foszfortartalma is mérséklődne, majd a humusz kikerülhetne a földekre. A rovarfehérjét ezután vagy piacra vinni, vagy feltetetni lehetne. Nagy fantáziát lát az akvapóniás rendszerekkel való kombinálásában is. A növénytermesztés hulladékanyagán felnevelhetőek a rovarok, majd ezek "trágyája" a növénytermesztés vízáramába keverhető.