JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!
Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!
Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!
Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag - növényi olajok, szemestermények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árát veszi figyelembe. Januárban a legjelentősebben, 7,1 százalékkal a szemestermények árindexe nőtt, elsősorban a kukorica 11,2 százalékos drágulására, tekintettel a szűkölő kínálatra és a várhatóan csökkenő termésre az Egyesült Államokban. A szemestermények árindexe 42,3 százalékkal haladta meg a tavaly januári szintet.
A múlt hónapban a növényi olajok árindexe 5,8 százalékkal, 2012 májusa óta a legmagasabb szintre emelkedett részben amiatt, hogy a kedvezőtlen időjárás miatt csökken a pálmaolaj-termelés Indonéziában és Malajziában. A cukor januári árindexe 8,1 százalékkal haladta meg a decemberit amiatt, hogy romlanak a terméskilátások az Európai Unióban, Oroszországban és Thaiföldön, valamint a szokásosnál szárazabb az időjárás Dél-Amerikában. A tejtermékek árindexe 1,6 százalékkal, a hústermékeké pedig 1 százalékkal emelkedett decemberrel összevetve.
Az árindex tavalyi átlaga 97,9 pont, három éve a legmagasabb volt, 3,1 százalékkal meghaladva a 2019. évit. Ugyanakkor több mint 25 százalékkal volt alacsonyabb a 2011. évi történelmi csúcsnál.