Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Dr. Nemes Imre, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az afrikai sertéspestis 2018 áprilisában jelent meg Magyarországon. A fertőzött állományokat fel kell számolni, a húsok pedig nem kerülhetnek közfogyasztásra. Itthon a sertéseket és a vaddisznókat érinti a gyilkos kór, házi sertésben nem fordult elő, de nagyon fontos intézkedéseket kell betartania az állattartóknak annak érdekében, hogy ez így is maradjon.
A hatóságnak a fertőzött területeken évente kétszer felül kell vizsgálnia, számos laborvizsgálatot is folytatnak folyamatosan. A "Termőföldtől az asztalig" uniós stratégia egyik kiemelt témája az antibiotikumok csökkentett használata. Magyarországon sok antibiotikumot használnak ebben az ágazatban, az EU-ban az egyik legtöbbet. Ezeket sokkal nagyobb mértékben kell majd csökkenteni. Azt látjuk, hogy a sertéságazat jelentős antibiotikum-felhasználó, még a baromfiágazatnál is többet használnak. Kritikusan fontos antibiotikumok csökkentése még inkább prioritás mindenki számára, ebben viszont jobban állunk.
A szakember továbbá kiemelte, hogy a magyar élelmiszerek és a magyar sertéshús biztonságos, a Nébih folyamatosan ellenőriz.
Látni-e már a fényt az alagút végén a húsiparban?
Éder Tamás előadása során kifejtette, hogy tavaly az élelmiszeripar gazdasági növekedése még az ipari átlagot is alulmúlta.
Ez szokatlan. Az elmúlt 25 évben nem volt ekkora visszaesés az élelmiszeriparban. A húsipar pedig még nagyobb visszaesést produkált. 2023-ban a húsfeldolgozói -és tartósítási ágazat termelésének volumenindexe 15,7%-os visszaesést mutat, míg a húskészítmény-gyártás 14,4%-osat. Ilyenre szintén nem volt példa az elmúlt 25 évben. Emellett a belföldi értékesítés is jelentősen visszaesett.
A szakember elmondta azt is, hogy a sertésvágás némileg csökkent, de az állománylétszám pozitív irányba mozdult. Az ágazat tavaly közel 4,5 millió sertést vágott, ez mindössze 0,9%-os csökkenést jelent. A sertéshús exportunk és importunk is csökkent tavaly, soha nem volt ilyen magas a sertés ára, mint 2023-ban. A német jegyzés elérte a 2,5 euró/kilogrammos történelmi szintet, emellett 100%-os élősertésár-növekedés ment végbe. Éder Tamás szerint ez egy brutális hatás, hiszen mindezt nem lehetett beépíteni az értékesítési árakba. A forgalomesés is óriási probléma, de a legnagyobb gond az, hogy az önköltség-növekedéseket nem lehetett beleépíteni az átadási és a fogyasztói árakba.
Továbbra is ott tartunk, hogy a forintárfolyam bizonytalansága óriási kockázat a rendszerben. Ez egy húsipari vállalkozásnál komoly fejtörést okoz, és ez nem jó. Az alapanyag-ellátással kapcsolatban is vannak bizonytalanságok, hiszen az ASP-veszély erősödik a horvátországi járvány miatt.
Mire van szüksége a magyar húságazatnak?
A Magyar Húsiparosok Szövetsége társadalmi elnöke szerint a reáljövedelmek, és ezáltal a hús -és húskészítmény-fogyasztás tartós és jelentős növekedésére van szükség. Ezen kívül pedig olyan patrióta, protekcionista piacvédelmi lépésekre, amelyek a hazai húsipari termékek értékesítési lehetőségeit erősítik a kül -és belpiacon egyaránt.