2024. november 21. csütörtök Olivér
Drasztikus áremelkedés jön Magyarországon: akár 25 százalékkal is drágulhat a hús

Drasztikus áremelkedés jön Magyarországon: akár 25 százalékkal is drágulhat a hús

agrarszektor.hu
Hosszú válságot is okozhat a takarmányárak nagyságrendileg 30 százalékos emelkedése, amit a termelők a termékeik árában is szeretnének érvényesíteni. Azonban, egyes szektorok sincsenek könnyű helyzetben, a koronavírus-járvány pedig tovább nehezítette a körülményeket.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Miután a termelési költségek mintegy kétharmadát teszi ki a takarmány, 20-25 százalékos költségnövekedést eredményezett az élőállat és állati termékek piacán - mondta dr. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke. Ezt előbb-utóbb át kell terhelni a kiskereskedelemre, amely valószínűleg majd a fogyasztói árakban is változást fog okozni - olvasható a Magyar Mezőgazdaság honlapján. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakember hozzátette, hogy ez egy nehéz és küzdelmes folyamat lesz, aminek a termékpálya függvényében még csak az elején-közepén tartunk. Kiemelte, hogy a hazai állati termékelőállítás és állattenyésztés takarmányszükségletének biztosítása nemzetbiztonsági kérdés. Éppen ezért, nagyobb figyelmet kell szentelni a jövőben a fizikai készletekre is. Egy ilyen biztonsági készlet folyamatos "karbantartása" és rendelkezésre állása megoldaná ezt a problémát.

A termelők számára egyelőre egyetlen megoldás van: aki túl akar élni, annak ezeket a költségnövekedéseket be kell építenie a termékei árába

- mondta dr. Csorbai Attila. 

Ez azonban nem megy egyik napról a másikra, fel kell rá készíteni a kereskedelmi láncokat és a fogyasztókat is. A tavalyi évben a baromfiágazatot több minden is megtépázta, többek között a takarmányárak globális emelkedése, a madárinfluenza és a pandémia is. A sok probléma ellenére azonban a csirkeállomány növekedett - ez részben a hazai fogyasztás emelkedésének köszönhető, hiszen a tojás mellett a csirke a családok mindennapi fogyasztásába épült. 

Sok minden fog múlni a HORECA - szálloda, étterem, kávézó - szektor újraindulásán is. Jelentősen kevesebb hús, tojás és libamáj fogyott, de a baromfiágazat is megszenvedte a HORECA-piac bezárását. A szaktárca biztosítani tudott 25 milliárd forintot a mezőgazdasági és élelmiszeripari szereplők számára, amelyből a baromfitermelők mintegy 4 milliárd forintban részesülhettek. A munkaerő-piac egyes szektorait is átrendezte a pandémia, például a vendéglátásból kiesett munkaerő máshol jelent meg, azonban ez sem segített az állattenyésztésen. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A BTT elnöke szerint a gazdaságok vagy kiváltják az élőmunkát, vagy a meglévő munkaerő-állományhoz igazítják a termelésüket. A technológia fejlesztése lehet a helyes út, mert így lehet hatékony és versenyképes cégeket, illetve ágazatot építeni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állattenyésztés

Ki szeretne drágább csirkét venni?

A broilercsirkék tartása drámai fejlődésen ment keresztül, jelenleg azonban egyre növekvő ellenérzéseket vált ki a társadalomban.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?