Ezért utálják a horgászok a halászokat - Most eldől a harc

agrarszektor.hu
Komolyan veszélyezteti ma már a kereskedelmi halászat a hazai természetes vizek őshonos halállományát, ezért van szükség e tevékenység teljes beszüntetésére. A tervezett lépés összhangban áll a horgászok érdekeivel, akik a teljes betiltást már régen sürgetik. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) adataiból látszik, hogy a természetes vizeken tavaly 243 halász mintegy 1500 tonna halat foghatott, miközben 350 ezer horgász összesen 4500-at. Horgászvélemények szerint több állami vízterületen éppen az húzódik meg a tradicionálisnak mondható horgász-halász ellentét mögött, hogy "kevesen fogtak sokat és sokan keveset". Az úgynevezett ökológiai és a kisszerszámos halászatot viszont ezután sem tiltják be, és továbbra is lehet majd halászni a tógazdaságokban is.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Be kell látni, hogy a kereskedelmi halászat komoly veszélyeket jelent a természetes vizek értékes őshonos halállományára - indokolta az agrárszektor.hu-nak a Földművelésügyi Minisztérium a parlament előtt lévő, jelenlegi jogszabály-módosítási terveket. A tárca a halgazdálkodási törvényt változtatná meg úgy, hogy 2016. január elsejétől megszüntetné a kereskedelmi halászati engedélyek kiadását.

A minisztérium ugyanakkor csak az úgynevezett nyilvántartott halgazdálkodási vízterületeken, vagyis a hétköznapi értelemben vett természetes vizeken számolná fel a kereskedelmi halászatot, így a törvénymódosítás a tógazdasági haltermelést nem érintené. Fennmaradna a természetes vízi ökológia halászat is, és a tiltás nem vonatkozna a rekreációs - régebben "kisszerszámosnak" nevezett - egyéni halászatra sem, amelyhez nem halászati engedélyre, hanem állami halászjegyre, illetve ezen felül rekreációs halászati területi engedélyre van szükség. (Hasonlóan ahhoz, ahogy a horgászoknak állami horgászjegyet és egy-egy vízterületre érvényes területi jegyet kell váltaniuk).

A minisztérium szerint a halgazdálkodási hatóság tavaly összesen 158 halászati engedélyt adott ki 15 jogi és 142 természetes személynek. Így 243-an jutottak halászati lehetőséghez, de közülük csak 181-en foglalkoztak fő- vagy mellékállásban természetes vízi kereskedelmi halászattal. Többnyire a nagyobb folyóvizekre - a Dunára, a Tiszára, a Körösökre és a Bodrogra -, illetve az azokhoz tartozó holtágakra és főcsatornákra állítottak ki kereskedelmi halászati engedélyeket, amelyek jellemzően halászati szövetkezetek és cégek halgazdálkodási hasznosításában lévő vizekre szóltak.

A horgászok száma ugyanakkor megközelíti a 350 ezret, és nagy részük már hosszú ideje azt szeretné, ha a kereskedelmi halászat a természetes vizeken teljesen megszűnne - szögezte le a minisztérium. A tárca is úgy véli, hogy a horgászat számíthat a vizek leghatékonyabb hasznosítási módjának halgazdálkodási szempontból is, miközben a természetes vízi kereskedelmi halászat társadalmi és gazdasági súlya a horgásztábor jelentőségéhez képest már ma is eltörpül. A kereskedelmi halászathoz kötődő halértékesítés árbevétele meg sem közelíti a horgászfogásokból származó halak, illetve a horgászathoz kapcsolódó közvetett szolgáltatások értékét, ez pedig az mutatja, hogy a természetes vízi halászat ma már nem versenyképes a horgászattal szemben - szögezte le a tárca

Nem volt viszont ekkora különbség az utóbbi időszak statisztikai mennyiségi halfogásaiban. Az FM kimutatásai szerint a horgászok és a halászok a nyilvántartott halgazdálkodási vízterületeken évente átlagosan 6000 tonna halat fognak ki, amelyből a horgászfogás mintegy 4500 tonnát, a halászzsákmány 1500 tonnát tesz ki. Ez tehát azt jelenti, hogy néhány száz halász a természetes vizekből eddig évi 1500 tonna halat vitt el, miközben 350 ezer horgász együttesen csak 4500 tonnát, azaz legfeljebb háromszor annyit. (Legalábbis ekkor fogás szerepelt a zsákmányok rögzítésére szolgáló fogási naplókban, amelyek adataira a statisztika is épül).

Horgászvélemények szerint egyes állami vizeken éppen ez az aránytalanság vezetett ahhoz a horgász-halász ellentéthez, amely ma már tradicionálisnak mondható. A minisztérium viszont azt hangsúlyozza, hogy a kereskedelmi halászat természetes vízi megszüntetése nem feltétlenül a horgászzsákmány növelését, hanem inkább a horgászturizmus élénkítését és a túlhalászatból adódó esetleges káros hatások megelőzését célozza. Bár a tárca szerint is reális esély van arra, hogy az 1500 tonnás éves átlagos halászfogás egy része már a kezdeti időszakban megjelenhet a horgászeredményekben. Hosszabb távon pedig a horgászfogások tovább bővülhetnek, mivel azok a halállományok is szaporodhatnak, amelyeket eddig a kereskedelmi halászok kifogtak.

Évi három-négy "elméleti ponttyal" nőhet a zsákmány
Ha a halászok átlagosan 1500 tonna halat fognak ki évente, a természetes vizek halállománya évi 1,5 millió kilogrammal csökken. Amennyiben a horgászberkekben legnépszerűbb pontyot vesszük alapul, ez - elméleti számításként - körülbelül 1,2 millió darab, 1,2-1,3 kilogramm súlyú, már méretes (vagyis kifogható) egyednek felel meg. Ha tehát a kereskedelmi halászok az 1500 tonnás mennyiséget a jövőben nem fogják ki, a 350 ezer horgászra - mérethatárt elért pontyokban kifejezve - fejenként évi három-négy hallal több jutna.

A hatályos szabályozás azt rögzíti, hogy a halgazdálkodási vizek halállományát fenntartható módon kell hasznosítani, a jogszabályoknak pedig főként a horgászat fejlődését kell szolgálniuk - nyomatékosította a minisztérium. Ez azonban a tárca szerint nem zárja ki azt, hogy az ökológiai és a rekreációs halászat fontos szerepet kapjon. A hangsúlyváltozást pedig úgy lehet összefoglalni, hogy a halászatnak egyre inkább ökológiai funkciót kell betöltenie, vagyis fő feladata ezután a halállomány szelekciós halászata, a természetes halfauna helyreállítása és fenntartása, illetve a halászati hagyományok megőrzése lehet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állattenyésztés

Ki szeretne drágább csirkét venni?

A broilercsirkék tartása drámai fejlődésen ment keresztül, jelenleg azonban egyre növekvő ellenérzéseket vált ki a társadalomban.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?