Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A vásárlók többsége Magyarországon is elutasítja a GMO-s élelmiszereket, ezért az a cél, hogy az élelmiszerek után belátható időn belül az állatok takarmányozása is teljes egészében GMO-mentes legyen - fogalmazott Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Hazánkban nem kerülhet köztermesztésbe géntechnológiával módosított növény, egyelőre azonban a takarmányozásban használt fehérje jelentős részben import GMO-szója - mondta a tárcavezető, aki hozzátette, hogy ennek kiváltására szolgál a kidolgozás alatt álló takarmányfehérje program.
Az utóbbi időszakban jelentősen nőtt a hazai szójatermőterület. A termeléshez kötött támogatásoknak köszönhetően a korábbi 40-45 ezer hektárhoz képest jelenleg csaknem 70 ezer hektáron termelnek GMO-mentes szóját. A tavalyi, rekordnak számító 3 tonnás hektáronkénti hozamnak köszönhetően a 2016-os termésmennyiség 181 ezer tonna volt, a hazai igény mintegy harmada. Magyarországon az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) számításai szerint az állattenyésztési ágazat fehérjetakarmányalapanyag-szükséglete 600-640 ezer tonna szójababból biztosítható. Mivel a hazai GMO-mentes szójababtermés mintegy 60-70 százalékát exportáljuk, jelenleg 540-580 ezer tonna (génmódosított) szója behozatalára szorulunk.
Fazekas Sándor tájékoztatása szerint a következő évek programja a GMO szója kiváltására a hazai szójatermelés, illetve az alternatív fehérjenövények termelésének növelése lesz, valamint a bioüzemanyag-gyártás melléktermékeinek bővülő felhasználása. A szója bizonyos mértékig kiváltható más takarmányokkal is, egyebek mellett pillangós virágú szálastakarmány-növényekkel, például a lucernával, alternatív fehérjenövényekkel (csillagfürt, lóbab, borsó), magas fehérjetartalmú gabonákkal.