Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
"Mi a jó gazda és a rossz gazda közötti különbség?" - tette fel a hallgatóságnak a kérdést a konferencia felvezetőjében Potori Norbert, az AKI kutatási igazgatója. "Egy hét" - adta meg a választ, amivel az infomációval rendelkezés és a gyors reagálásra való képesség fontosságára utalt.
Európa - meglehetősen nagy lemaradással az USA mögött - igyekszik kiépíteni egy egységes piacelemző, modellező rendszert az agráriumra, ez az AGMEMOD. A piacfigyelő rendszer már túl van az adatok első egységesítésén és összefésülésén, de a közzétételükben még szükség van a tempó fokozására. Az AGMEMOD legfontosabb feladata azonban az előrejelzés és a piaci folyamatok feltárása. A gabonára, tejre, húsra már rendelkeznek tagállami szinten kidolgozott, rövid távú modellekkel. "Mint minden modellező, mi is csak a meglévő adatokból tudunk kiindulni, a jelenlegi trendekkel, piaci viszonyokkal és támogatási rendszerrel kalkulálunk, noha tudjuk, hogy egyik sem állandó. Rövid távon és tendenciájukban mégis valós, ezért hasznos információkkal szolgálhatunk" - mutatott rá Martin Banse, a Thünen Intézet vezetője.
Növekvő hozamok
Középkelet-Európában a búza egy hektárra vetített termése átlagosan 15 százalékkal növekszik 2014-16-hoz képest (ne feledjük: 2016 csúcsév volt!), de Romániában a 40%-os hozamnövekedés sem kizárt. Hazánkban évente nagyjából egy százalékkal növekedhet a búza terméspotenciálja, 2030-ra fogjuk elérni a 10 százalékos hozambővülést, miközben a kultúra termőterülete ugyanennyit zsugorodhat is. A lengyeleknél és a románoknál ellenben a hozamfokozódás mintegy 5-6 százalékos területnövekedéssel is párosulhat, ami a búza exportjában 2030-ra 50, illetve 70 százalékos bővülést hozhat.
Ugyanezen okokból ebben a két országban és Bulgáriában ugorhat meg leginkább a kukorica kibocsátása is, méghozzá 30 százalékot meghaladó mértékben. Egész Középkelet-Európa 24 százalékos termelésnövekedést érhet el ebből a gabonából 2030-ra a 2014-16-os bázisidőszakhoz képest, így összesen 7 millió tonnával több tengeri kerülhet a raktárakba. A térség megőrzi nettó exportőri pozícióját, míg Nyugat-Európában csak Franciaország képes erre. Az EU-13 napraforgóból is 22 százalékos mértékben tudja növelni a kibocsátását az említett időszakban, és ismét Románia emelkedik ki a mezőnyből a maga 40 százalékos termésnövekedésével.
Nyugat: a lehetőségeinek határára ért
Eközben Európa nyugati felében szűkül a tér a termelésre, és kevésbé tudják tovább emelni az egyébként magas hozamokat. A legszembetűnőbb mozgástércsökkenést azonban az állatitermék-előállításban szenvedik el az EU15-ök, noha Németország vezető pozíciója stabil marad. Ugyanakkor elképesztő ütemű termelésbővülésre van kilátás Lengyelországban, ahol nemcsak a takarmányozáshoz van elegendő gabona, de olcsó munkaerővel is rendelkeznek.
Mivel az említett országokban 4-8 százalékkal a népesség is fogyni fog 2030-ra, ezért egyre inkább képesek lesznek exportőri pozícióban is megjelenni a piacon - és ezt Magyarországra nézve is igaznak találják az elemzők. Ugyanakkor a malacelőállítás és hizlalás egyre szakosodottabbá válik Európában: a nitrát- és foszfátterhelt dán és holland talajok nem bírják el a sertéstartást, a malacokat viszont elképesztő hatékonysággal gyártják le Középkelet-Európa hizlaldái számára. A helyzet változása nem várható, a specializáció inkább egyre kifejezettebb lesz.
Nemcsoda, ha 2030-ra 45 százalékkal több baromfit lesznek képesek kibocsátani, mint 2014-16-ban. Románia mintegy 25, Magyarország 15 százalékos termelésbővülést könyvelhet el erre az időszakra. A baromfivágás és -feldolgozás költségei egész Európában Lengyelországban és Magyarországon a legalacsonyabbak, ezért kifejezetten versenyképes a termelésünk - ám "jó barátunkkal" szemben vesztésre állunk.
Tejpiaci dilemma: fehérje vagy zsír?
Az elemzők hosszabb távon a tej árának folyamatos növekedésével számolnak dacára annak, hogy a termelés is bővülni fog az unióban. Ennek oka, hogy az európai tej továbbra is vonzó termék marad a világpiacon, ami kihat a belső árakra is. Németország tejtermelésben is vezető szerepet játszik az EU-ban, a második legnagyobb Lengyelország, őt Írország követi a sorban. Utóbbi kettőben a termelés 25 százaléknál is nagyobb mértékben bővülhet 2030-ra. Mindez az állomány általános csökkenése mellett következik be, vagyis tisztán a genetikai előrehaladásnak, a hozamok fokozódásának köszönhető.
Nagy kérdés, hogy tejmennyiségre, tejfehérjére, vagy tejzsírra van-e inkább szüksége a világnak? Az utóbbi években a tejzsír és a vaj iránt ugrott meg a kereslet, miközben a soványtejpor halmokban áll. A gyártók dilemmája, hogy vaj készítésekor mindkét termék keletkezik. A sajt gyártásakor ellenben nem jön létre egy ilyen rosszul értékesíthető melléktermék, ezért a tejfelesleget inkább sajtban vezetik le.
a gyártók pedig a tejfölből, joghurtból készítenek több csökkentett zsírtartalmú terméket, hogy maradjon elég alapanyag a drága vajhoz is. A gazdák ugyanekkor takarmányozással igyekeznek a beltartalmi mutatókon módosítani, ami nem könnyű feladat.